márc 31, 2021
4 Views
0 0

Az utóbbi hónapokban csökkent itthon az oltásellenesség

Written by

Aki jobban bízik a kormányában vagy az egészségügyi hatóságában, az valószínűbb, hogy beoltatja magát – többek között ez derül ki a Political Capital megbízásából a négy visegrádi országban készült kutatásból. Az oltásellenesség aránya örvendetesen csökkent az utóbbi hónapokban Magyarországon, miközben továbbra is népszerűbbek a nyugati vakcinák. A négy vizsgált ország lakossága hasonlóan vélekedik az oltásokról, de Csehországban jóval kevésbé határozott az oltáspárti vélemény, Szlovákia pedig az orosz vakcina iránti kiemelkedő bizalmával tűnik ki.

Az oltási hajlandóság Szlovákiában és Magyarországon a legmagasabb.

A már beoltottakon felül a szlovákok 52, a magyarok 50 százaléka biztosan beoltatná magát. Lengyelországban már érdemben alacsonyabb, 41 százalékos az oltási kedv, a cseheknél pedig az egyértelműen oltáspártiak aránya kirívóan alacsony: mindössze 18%.

Political Capital Amikor elérhető lesz Ön számára a koronavírus elleni védőoltás, be fogja oltatni magát?

Az oltást elutasítók aránya (akik biztosan nem, vagy inkább nem oltatnák be magukat) 20-29 százalék között mozog a visegrádi országokban. A lengyelek és a csehek körében a legmagasabb az oltásellenesek aránya: 29, illetve 28 százalékuk határozottan vagy inkább elutasítja az oltást. A magyarok és a szlovákok körében 22, illetve 20 százalékos azok aránya, akik nem oltatnák be magukat. A KSH március első hetében készült felmérésében is hasonló arányokat mért: náluk kicsit magasabb, 24 százalékos volt az oltást elutasítók aránya.

Azok, akik bíznak az intézményekben – legyen az a kormány vagy a nemzeti egészségügyi hatóság –, nagyobb arányban oltatnák be magukat. A régiós kutatásból az is kiderült, hogy ez nem hazai sajátosság.

Minden országban magasabb az átlagos oltási hajlandóság azok körében, akik inkább bíznak a hivatalos intézményekben, mint akik nem.

Magyarországon és Lengyelországban ez különösen látványos: ezekben az országokban a legnagyobb a különbség a hatóságokban megbízó és velük bizalmatlan csoportok oltási hajlandóságában.

Mind a négy visegrádi országban az Európai Unióból származó oltások a legelfogadottabbak. A sorrendben jellemzően a brit és az amerikai termékek következnek, míg a két keleti ország a rangsor végén helyezkedik el.

Szlovákiában a legmagasabb az orosz oltás elfogadottsága: 63 százalék beoltatná magát vele, ami meghaladja a brit és az amerikai oltások szlovákiai támogatottságát is. A magyarok több mint fele elfogadná a kínai és az orosz vakcinát egyaránt. A lengyelek a leginkább elutasítók a keleti oltásokkal szemben, kevesebb mint egyötödük lenne nyitott rájuk.

Az eltéréseket persze részben magyarázza az is, hogy a kínai és az orosz vakcinával egyelőre csak Magyarországon oltanak. Szlovákiában már februárban felmerült a Szputnyik V beszerzése, ami aztán komoly kormányválságot okozott. Így az adatfelvétel idejére a közbeszédben fontos téma és potenciális lehetőség lett az orosz vakcina – és látható, hogy társadalmi igény is van rá. Az Európai Gyógyszerügynökség a lekérdezési időszakban, március 4-én kezdte el vizsgálni a Szputnyik V-t.

24.hu/tudomany/2021/03/31/oltassellenesseg-koronavirus-vakcina-political-capital-kutatas-visegradi-orszagok/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?