jún 4, 2021
4 Views
0 0

Az UNESCO a Fertő-projekt azonnali leállítását kéri a kormánytól

Written by

Ha az ajánlásaink alapján nem hagynak fel azonnal a ‘Fertő Part fejlesztése’ nevű projekttel, az sértheti a világörökségi terület hitelességét és integritását, különös tekintettel befolyásolhatja annak Kiemelkedő Egyetemes Érték (Outstanding Universal Value) besorolását

– ez szerepel abban a 444-hez eljuttatott levélben, melyet az UNESCO ICOMOS nevű nemzetközi szakmai civil szervezet elnöke, Mechtild Rössler írt Turóczy Lászlónak, Magyarország OECD és UNESCO nagykövetének és rajta keresztül a magyar állam illetékes szerveinek.

A lap feleveníti, hogy a Fertő tó 2001 óta világörökségi helyszín: a terület természeti adottságai is különlegesek, a besorolásnál azonban az itt megtalálható régészeti kincseket és az épített örökséget, az ember és a természet összefonódását is figyelembe vették, ezért kultúrtájként került fel a listára. Így az ICOMOS, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa illetékes a Fertőt illető világörökségi kérdésekben.

A magyar állam Fertőrákoson, a tó magyarországi szakaszának egyetlen olyan helyén, ahol strand kialakítása lehetséges, egy gigaberuházásba fogott.

Több, mint 30 milliárd forintból építenek a területre szállodát, ökocentrumot, sportközpontot, kikötőt, vendégházakat, kempinget és készül egy 880 férőhelyes parkoló is. Ehhez nem csak a lerobbant szabadstrandot építik át, hanem mostanra elbontották az évtizedekig itt álló cölöpházakat is, méghozzá a tulajdonosaik saját költségére. A szálloda a tervek szerint állami tulajdonú lesz, annak üzemeltetését pedig bérbe adják majd, egyelőre nem tudni, kinek. Az építkezés már el is kezdődött az előkészítő munkákkal, a kivitelező Mészáros Lőrinc cége.

24.hu/kozelet/2021/06/04/ferto-to-unesco-meszaros-lorinc/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?