ápr 17, 2021
7 Views
0 0

Az ukrán nagykövettel egyeztetett Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Written by

A tárgyaláson Ukrajna nagykövete ismertette a Kelet-Ukrajnában és a Krímben kialakult helyzetet, valamint tájékozatott az ukrán lépésekről a kétoldalú, orosz-ukrán kapcsolatokban, továbbá a multilaterális, Észak-Atlanti és Európai Uniós fórumokon.

A honvédelmi miniszter válaszában kiemelte, hogy

Magyarország kiáll Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett, továbbá megerősítette, hogy magyar részről elfogadhatatlannak tartjuk az agresszió bármilyen formáját

és sürgetik, támogatják a politikai megoldást.

Benkő Tibor kiemelte: Magyarország továbbra is minden támogatást megad Ukrajnának, hogy sikerüljön legyőznie azokat a nehézségeket, amikkel most szembenéz. Ugyanakkor Budapest kiemelt figyelemmel követi a kárpátaljai magyarság helyzetét és sürgeti a vitás kérdések párbeszéd útján történő rendezését, amely alapvető eleme a két ország közötti viszonyrendszernek.

A tárgyaláson elhangzott az is, kétoldalú katonai együttműködés terén hazánk folytatja a korábban megkezdett tapasztalatcseréket és támogatásokat, kiemelve a kelet-ukrajnai harcokban megsebesült katonák magyarországi gyógykezelését. A Honvédelmi Minisztérium készen áll arra, hogy a világjárvány és az erőforrások elérhetősége függvényében megvizsgálja a további együttműködési lehetőségeket.

Mint ismeretes, Magyarország továbbra is széles körű támogatást nyújt Ukrajnának az energiaellátás, az oktatás és az egészségügy területén; amely magában foglalja – többek között – száz lélegeztetőgép rendelkezésre bocsátását a COVID-19 járvány pusztító következményeinek kezelésére.

Címlapkép: MTI Fotó/Mohai Balázs

www.portfolio.hu/global/20210417/az-ukran-nagykovettel-egyeztetett-benko-tibor-honvedelmi-miniszter-479110

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?