ápr 28, 2021
12 Views
0 0

Az Országgyűlés határozatban erősítette meg: kiállnak az őshonos kisebbségek mellett

Written by

A képviselők 157 igen szavazattal, egy nem ellenében hagyták jóvá a parlament nemzeti összetartozás bizottságának erről szóló javaslatát – adta hírül az MTI.

Az Országgyűlés határozatában mély megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság teljes egészében elutasította a Minority SafePack célkitűzéseit, amelyeket korábban az Európai Parlament is nagy többséggel elfogadott. A bizottság ezzel nemcsak az Európai Parlament támogató véleményét hagyta figyelmen kívül, hanem az európai polgárok akaratát is semmibe vette – olvasható az elfogadott dokumentumban.

Az Országgyűlés azon meggyőződését is megerősítette, hogy az Európai Bizottság döntésével elmulasztotta azt a történelmi lehetőséget, hogy konkrét intézkedésekkel tegyen tanúbizonyságot az európai őshonos nemzeti kisebbségek iránti elkötelezettségéről, kultúrájuk támogatásáról és védelméről.

A parlamenti szavazás után Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, a kezdeményezés operatív vezetője arról beszélt, hogy Európai Bizottság hibázott, amikor elutasította a jogalkotást a nemzeti kisebbségek védelmében.

Nekünk van igazunk ebben a kérdésben

– fogalmazott, majd azt is hozzátette: a bizottság semmibe vette az aláíró polgárok véleményét és az Európai Parlament határozatát is.

Vincze Loránt szerint az Országgyűlés szerdai határozata arra sarkall, hogy még nagyobb elhatározottsággal folytassák ezt a küzdelmet, mivel

mögöttünk áll a nemzet és 50 millió, őshonos európai kisebbséghez tartozó polgár.

Abban bízik, hogy az Európai Bizottság politikai nyomásra megváltoztatja a döntését. Vincze Loránt azt is jelezte, hogy a kezdeményező bizottság tagjai fellebbeztek az Európai Bizottság döntése ellen a luxemburgi törvényszéken, mert „formailag és tartalmilag” is sok a kifogásolnivaló az elutasító indoklásban.

index.hu/belfold/2021/04/28/az-orszaggyules-hatarozatban-allt-ki-az-oshonos-kisebbsegek-mellett/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?