máj 6, 2021
11 Views
0 0

Az orosz egészségügyi minisztérium szerint a Szputnyik V első dózisa akkora védelmet ad, hogy akár magában is használható

Written by

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az orosz Szputnyik V vakcina első dózisa önmagában is elegendő védelmet nyújt a koronavírus-fertőzés ellen akár ahhoz is, hogy második dózis nélkül használják – írta csütörtöki közleményében az orosz egészségügyi minisztérium. A minisztérium kutatást is folytatott, megnézték, milyen arányban betegednek meg azok, akik csak a Szputnyik első dózisát kapták meg, de a másodikat valamiért nem adatták be.

Azt találták, hogy a Szputnyik első dózisa is 79,4 százalékos hatékonyságot ér el önmagában. Összehasonlításképp: a második dózis után a Szputnyik V tesztelt hatékonysága 91,6 százalékos.

A minisztérium megjegyezte azt is, hogy a kutatásuk nem annyira pontos, mint a gyógyszerek engedélyezésekor folytatott tesztek, ugyanis az egy dózist kapókat nem kontrollcsoporttal, hanem a lakosság egészével hasonlították össze, és nem árulták el azt sem, pontosan hány ember adatai adták ki ezt az eredményt. A kutatás azonban így is eléggé biztató, hiszen azt mutatja, hogy a Szputnyik első dózisának hatékonysága az eleve egydózisú adagolásra tervezett Johnson&Johnson vakcina hatékonysága körül lehet.

Oroszország egyébként már dolgozik a Szputnyik egydózisú verzióján, amit Szputnyik Lightnak neveztek el.

Ez persze nem jelenti azt, hogy aki Magyarországon megkapta a Szputnyik első dózisát, ne menjen el a másodikra, nagyon is menjen, hiszen a védettsége mindenképp nő a második dózis beadásával. Ezek az eredmények inkább az olyan országok számára lehetnek fontosak, ahol nagyon gyorsan terjed a vírus, és minél több oltás kiadásával igyekeznek lassítani a járvány terjedését. (New York Times)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

444.hu/2021/05/06/az-orosz-egeszsegugyi-miniszterium-szerint-a-szputnyik-v-elso-dozisa-akkora-vedelmet-ad-hogy-akar-magaban-is-hasznalhato

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?