okt 13, 2020
14 Views
0 0

Az ITM növelné a nők munkaerőpiaci jelenlétét

Written by

Míg 2010-ben a 15–64 év közötti nőknek csak mintegy a fele dolgozott, tavaly már csaknem kétharmada – mondta Bodó Sándor a foglalkoztatási és szociális miniszterek tanácskozásán. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt feladata a jogi és esélyegyenlőségi feltételek megteremtése ahhoz, hogy minél több nő legyen jelen a munkaerőpiacon. 

A nők és férfiak munkaerőpiaci részvétele közti különbség jelentős része más tagállamokhoz hasonlóan Magyarországon is a kisgyermekes anyák alacsonyabb foglalkoztatásából adódik. A kormány ösztöndíjjal motiválja a képzésben való részvételre a fiatal édesanyákat, munkaerőpiaci belépésüket pedig készség- és kompetenciafejlesztő programokkal, adókedvezményekkel, vállalkozóvá válásukhoz nyújtott támogatással és bértámogatásokkal segíti – közölte az államtitkár.

Már csak vánszorogva, de csökken a munkanélküliség.

Bodó szerint a kisgyermekes nőkre háruló terhek csökkentésére kell törekedni, ennek egyik eszköze a gyermekfelügyelet és az ápolói-gondozói szolgáltatások elérhetőségének a javítása, a bölcsődei férőhelyek számának bővítése. Utalt arra: a hazai munkajogi szabályozás lehetőséget teremt arra, hogy a nők gyermekük 4 éves koráig – nagycsaládosok esetén a legkisebb gyermek 6 éves koráig – részmunkaidőben dolgozzanak.

index.hu/gazdasag/2020/10/13/itm_nok_munkaeropiac/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?