jún 8, 2021
15 Views
0 0

Az ITM közölte: ennek köszönhető, hogy nőtt az ipari termelés áprilisban

Written by

A közlemény szerint a gazdaság újraindítását segítő intézkedések tompítják a járvány negatív gazdasági hatásait, amit már az áprilisi ipari termelés adatai is visszatükröznek.

(A legfrissebb hírek itt)

A kormány továbbra is kiemelt célnak tartja a vállalkozások megerősítését, munkahelyteremtő és beruházásösztönző támogatásokkal segíti őket, hogy könnyebbé tegye számukra a válság utáni újraindulást, hiszen a jelen beruházása a jövő növekedése és munkahelye – idézi a közlemény György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárt.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy amíg 2008 után 6 évre volt szüksége az iparnak, hogy visszatérjen a válság előtti szintre, most egy év alatt visszaállt a korábbi növekedési pályájára. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a kibocsátás 59,2 százalékkal emelkedett, ezzel az év első négy hónapjában a termelés szintje 13,8 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest. Az áprilisi bővüléshez a feldolgozóipar szinte minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami főleg az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye – áll a közleményben.

(Ez is érdekelheti: Schanda Tamás bejelentette: bértámogatást kapnak a mikrovállalkozások és az önfoglalkoztatók)

Az ipari kibocsátás tavaly áprilisban érte el mélypontját, nyár végén azonban fokozatosan felfutott, teljes mértékben ledolgozva a tavaszi kiesést, így márciusban rekordteljesítményt ért el a hazai ipar. A járványt követő időszakban a helyreállást segítik az elmúlt időszakban bejelentett nagy volumenű beruházások, melyek középtávon növelik a termelőkapacitásokat, így például két nagy autógyártó cég is több milliárdos bővítést jelentett be, illetve az exportkapacitásokat bővítik a stabil kereslettel bíró hadiipar beruházásai is – sorolja a közlemény.

(MTI)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/gazdasag-ipar-termeles-jarvany-itm/4mdpbts

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?