ápr 16, 2021
11 Views
0 0

Az iraki pápalátogatás békét teremtő hatását kívánja erősíteni a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa

Written by

A találkozó középpontjában az állt, mi a Közel-Keleti Egyházak Tanácsának szerepe a pápa történelmi látogatása céljainak elérésében, valamint annak milyen hatása lehet a közel-keleti keresztény jelenlétre, a vallások közötti párbeszédre, valamint Irak és egyházainak szerepére a béke és az állampolgárság kultúrájának terjesztésében.

A megbeszélésen Sako bíboros, aki a Közel-Keleti Egyházak Tanácsának a katolikus családokért felelős részlegének elnöke, felidézte az apostoli út csúcspontjait és azok hatásait. Rámutatott, a pápa jelenléte miként törte meg a félelmet a keresztény közösségben és adott az embereknek bátorságot: „Minden iraki ember ott volt, hogy találkozzon a pápával, aki a látogatás során sokszor elérzékenyült, főleg Moszulban, Hosh Al-Bayában, ahol az Iszlám Állam négy templomot (szír, káld, szír katolikus és örmény ortodox) lebombázott” – mondta.

A résztvevők ezután megvitatták, hogyan lehet a tanács erőfeszítéseit növelni az ökumenikus együttműködés és a fiatalok szerepének fokozása érdekében, miközben továbbra is támogatják a vallásközi párbeszédre irányuló kezdeményezéseket a vallási intolerancia, a szélsőségek és az erőszak által megtépázott társadalomban. A szervezet főtitkára elmondta, a pápalátogatást követően – missziójának megfelelően – a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa új projekteket indít az iraki nép és a keresztény közösség támogatása érdekében, hogy a keresztények megszilárdítsák jelenlétüket Mezopotámiában, a vallások és a civilizációk kereszteződésében.

A Közel-Keleti Egyházak Tanácsát 1974-ben alapították a ciprusi Nicosiában, székhelye a libanoni Bejrút. Az Egyházak Világtanácsának (WCC) tagjaként működő szervezet vezérelvei: tagegyházai barátságának megerősítése, kölcsönös támogatásuk ösztönzése, a keresztények és a más vallású emberek közötti megértés és tisztelet előmozdítása, a szolgálat lelkületének elősegítése és a közel-keleti keresztények és egyházak összekapcsolása a világ többi Krisztus-hívő testvéreivel.

A Közel-Keleti Egyházak Tanácsa kezdettől fogva alkalmazza az „egyházak családjai” modellt. A közel-keleti ortodox és a protestáns egyházak voltak az alapító családok. 1990-ben a latin és keleti rítusú katolikus egyházak is csatlakoztak a tanácshoz, és létrehozták a katolikus családot a szervezeten belül. Minden család egyenlően képviselteti magát az irányító testületekben és a közgyűlésben, és dönt saját képviseletéről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

magyarkurir.hu/hirek/az-iraki-papalatogatas-beket-teremto-hatasat-kivanja-erositeni-kozel-keleti-egyhazak-tanacsa

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Vélemény, hozzászólás?