ápr 6, 2021
2 Views
0 0

Az idősek és az egészségügyisek oltásában is elmaradt az EU a várakozásoktól

Written by

Márciusra a 80 évesnél idősebbek, illetve az egészségügyben dolgozók a 80 százalékát akarták beoltani a koronavírus ellen. Nem sikerült.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A 80 évesnél idősebbeknek és az egészségügyben dolgozóknak egyaránt a 80 százalékát akarta beoltani március végére az Európai Unió, ám a kitűzött célt nem sikerült teljesíteni – írja az EUobserver. Pénteki, április 2-i adatok alapján azt írják, a számok így alakultak:

  • a 80 évesnél idősebbek 57 százaléka kapott védőoltást (30 százalék a második adagot is megkapta);
  • az egészségügyben dolgozók 63 százaléka kapott védőoltást (50 százalék a második adagot is megkapta).

Az egészségügyi dolgozók oltásában Magyarország áll a legjobban, a lap tudomása szerint 99 százalékos átoltottsággal. 60 százalék felett van ez az arány továbbá Romániában, Spanyolországban, Észtországban és Írországban is.

A legtöbb 80 év felettit Máltán és Dániában oltották be, az átoltottságuk mindkét országban 50 százalék feletti.

A Bloomberg becsléseit is idézi a lap, mely alapján arra lehet számítani, hogy az EU lakosságának csak 55 százaléka kap koronavírus elleni védőoltást június végéig. A legjobban Málta áll ebben, náluk 93,1 százalékosra becsülik az átoltottságot 2021 második negyedévének végére. A második Dánia, ahol 79,8 százalék az előrejelzés.

Az EUobserver szerint 2021 első negyedévében összesen 107 millió adag védőoltást osztott szét az Európai Unió a tagállamok között. Ezekből 89 millió adagot használtak fel.

hvg.hu/vilag/20210406_oltas_europai_unio_idosek_egeszsegugyi_dolgozok#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?