máj 31, 2021
11 Views
0 0

Az Európai Bizottság könnyítene az unión belüli utazási szabályokon

Written by

Az Európai Bizottság hétfőn olyan ajánlásokat hozott nyilvánosságra hétfőn, melyek megkönnyítenék az EU-n belüli utazást, annak érdekében, hogy már a közös, uniós covid-igazolványok bevezetése előtt enyhítsenek az utazási korlátozásokon – írja az Eurológus.

A Bizottság egyik javaslata, hogy az országok teszt- és karanténkötelezettség nélkül engedélyezzék az olyan uniós állampolgárok beutazását, akik legalább 14 napja megkapták az összes előírt dózist egy, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinából (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca vagy Johnson & Johnson). A védettség igazolásához nem kellene tehát az uniós covid-igazolvány, de a dokumentumon fel kellene tüntetni a vakcina típusát és mindkét oltás időpontját.


A larnacai reptér Cipruson 2021. májusában. Fotó: NICOLAS ECONOMOU/NurPhoto via AFP

Szintén szabadon utazhatnának azok, akik már felépültek a koronavírusból – ezt egy 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehetne igazolni. Felmentenék a karantén-kötelezettség alól azokat is, akik a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belül végzett gyors antigén-teszttel rendelkeznek. A Bizottság ajánlása szerint a 6 év alatti gyerekeket nem kellene tesztelni, és rájuk sem vonatkozna karantén-kötelezettség.

Emellett az Európai Bizottság az is tanácsolja a tagállamoknak, hogyha már készen állnak az uniós Covid-igazolványok kibocsájtására és más országban kiállított igazolványok leolvasására, akkor kezdjék el alkalmazni a rendszert. Az már az egyes kormányokon múlik, hogy elfogadják és alkalmazzák-e ezeket az útmutatásokat. Ha igen, az azt jelenti, hogy már június közepétől könnyített feltételekkel lehet utazni Európában. Az uniós Covid-igazolványok rendszere elvileg július 1-jén lép életbe.

Azzal, hogy a népszerű európai turistacélpontok mit kérnek a beutazóktól, nemrég két cikkben is foglalkoztunk:

444.hu/2021/05/31/az-europai-bizottsag-konnyitene-az-union-beluli-utazasi-szabalyokon?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?