ápr 6, 2021
5 Views
0 0

Az Európai Bizottság javaslatot tesz a törökországi menekültek további támogatására

Written by

Az Európai Bizottság javaslatot tesz a törökországi menekültek további támogatására

Az Európai Bizottság hamarosan javaslatot fog tenni a Törökországban tartózkodó menekültek, illetve a befogadó közösségek további támogatására – közölte Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke Ankarában, azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő fogadta őt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét.

Von der Leyen a Michellel tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: a támogatás fő prioritásai az alapvető humanitárius szükségletek, az oktatás és az egészségügyi ellátás lesznek. Ugyanakkor rámutatott: az EU-s támogatásnak a jövőben egyre inkább azt kéne lehetővé tennie, hogy a menekültek maguk tudják előteremteni a megélhetésüket.

Az Európai Bizottság elnöke aláhúzta, hogy a támogatás egyrészt Európa szolidaritásának a jele, másrészt befektetés az EU és Törökország kölcsönös stabilitásába.

A jogállamiság tiszteletének az EU-török kapcsolat szerves részét kell képeznie

 Von der Leyen a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón aláhúzta:

Törökországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi ember jogi szabályokat és normákat, amelyek mellett az ország egyébként is elkötelezte magát az Európa Tanács alapítótagjaként

A brüsszeli testület elnöke mélységes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből. Elmondta, hogy intenzív vitát folytattak Erdogannal az ügyről, mert szerintük a jelen helyzetben ez nem jó jelzés sem az EU-török kapcsolatok tekintetében, sem általában véve.

Charles Michel hangsúlyozta, hogy az EU kész “konkrét és pozitív napirendet” kialakítani Ankarával. Ennek egyik pillére a gazdasági együttműködés lenne – mondta, jelezve, hogy az Európai Tanács már megkérte az Európai Bizottságot, hogy kezdje meg az előkészítő munkát.

Az unió nyújtja a kezét, és Ankarán áll, hogy meglátja-e ebben a lehetőséget

– fogalmazott Michel. Az Európai Tanács elnöke üdvözölte, hogy Törökország és Görögország között újraindultak a tárgyalások a vitás ügyek rendezése érdekében. Michel a líbiai polgárháborúval kapcsolatban, amelyben Ankara a nemzetközileg elismert egységkormányt támogatja, az EU nevében azt üzente, hogy minden külföldi harcos hagyja el az észak-afrikai országot.

Az Erdogan, Michel és von der Leyen közötti egyeztetés csaknem három órán át tartott.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;}
pestisracok.hu/az-europai-bizottsag-javaslatot-tesz-a-torokorszagi-menekultek-tovabbi-tamogatasara/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?