okt 15, 2020
9 Views
0 0

Az EU-tagok egyszerre kapják meg a koronavírus elleni vakcinát

Written by

A tagországok népességarányosan jutnak hozzá az oltóanyaghoz.

Az Európai Bizottság közleményben tudatta, egyelőre jóváhagyott vakcinák híján, az alapvető népegészségügyi szolgáltatások és programok fenntartásával kell enyhíteni a koronavírus terjedését.  Az előzetes piaci kötelezettségvállalások most azt teszik lehetővé, hogy a gyártók egész Európa számára előállítsák a koronavírus elleni vakcinákat.

Azért, hogy a biztonságos, hatékony oltás bevezetésére az Európai Unió és a lakosság is felkészült legyen, a tagállamoknak már most el kell kezdeniük a közös oltási stratégia kidolgozását, idézte a testületet az állami hírügynökség.

Ennek ösztönzésére az uniós bizottság útmutatót tett közzé azokról az alapvető intézkedésekről, amelyeket a koronavírus-járványhoz  kialakítandó oltási stratégiánál a tagállamoknak figyelembe kell venniük. Biztosítaniuk kell, hogy az oltások beadásához kellő kapacitással rendelkezzenek, ideértve, hogy képzett munkaerő, szükséges orvostechnikai felszerelések és védőeszközök álljanak rendelkezésre.

Az oltásoknak könnyen hozzáférhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük minden célcsoportnak.

A hatóságoknak fel kell készülniük az eltérő tulajdonságokkal, tárolási, szállítási igényekkel rendelkező vakcinák alkalmazására. A tagállamoknak biztosítani kell a közérthető tájékoztatást az oltások előnyeiről, kockázatairól, ezzel is erősítve a közvélemény bizalmát.

Az Európai Bizottság szerint jelenleg a veszélyeztetett csoportok védelme miatt fontosak az olya közösségi kockázatcsökkentő intézkedések, mint a fizikai távolságtartás, a nyilvános helyek bezárása és a munkakörnyezet átalakítása.

Merkely Béla professzor szerint vakcina nélkül csak óriási áldozatok árán szabadulhatnánk meg a koronavírustól.

Kiemelt kép: MTI/AP

24.hu/kulfold/2020/10/15/az-eu-tagok-egyszerre-kapjak-meg-a-koronavirus-elleni-vakcinat/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?