ápr 29, 2021
1 Views
0 0

Az EU határozatot fogadott el az Egyesült Királysággal tervezett megállapodás megkötéséről

Written by

A megállapodások a kvóták és vámok nélküli szabadkereskedelem mellett a halászatra, energiaügyekre, biztonsági kérdésekre és a tisztességes versenyre vonatkozó szabályokat tartalmaznak.A felek 2020. december 24-én egyeztek meg az unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodásról. A fennakadások elkerülésére az EP elfogadta, hogy a megállapodást január elsejétől április 30-ig ideiglenesen alkalmazzák. A végleges alkalmazáshoz a szerdán megadott európai parlamenti hozzájárulásra, valamint az Európai Unió Tanácsának csütörtökön elfogadott határozatára volt szükség.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Az átmeneti időszak ugyanakkor idén január 1-jén lejárt, és ezzel egy időben megszűnt Nagy-Britannia tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.

Az Egyesült Királyság uniós kilépésével az EU elveszítette területének 5 százalékát, lakosságának 13 százalékát, gazdasági erejének (GDP) 15 százalékát. Míg az EU-nak a britek a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok és Kína után, addig a szigetországnak az EU a legfontosabb partnere. A brit kivitel és behozatal fele folyik az unió tagállamaival. A legfrissebb előrejelzések szerint a britek kilépése miatt az EU GDP-je 0-5 százalékkal, míg a brit GDP 2,25 százalékkal csökken.A brit kilépés gazdasági hatásait illetően a januári adatok a kétoldalú kereskedelmi forgalomban jelentős mértékű csökkenést mutattak. Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerint az uniós export a szigetországba 32 százalékkal, míg az onnan származó behozatal 57 százalékkal zsugorodott.

www.portfolio.hu/gazdasag/20210429/az-eu-hatarozatot-fogadott-el-az-egyesult-kiralysaggal-tervezett-megallapodas-megkoteserol-481006

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?