máj 27, 2021
16 Views
0 0

Az EU és az USA segítségét kérték fiuk kiszabadításához Prataszevics szülei

Written by

„Raman anyjaként fordulok önökhöz, azt akarom, hallják meg kiáltásomat, lelkem kiáltását, hogy értsék meg (…) mennyire érint bennünket ez az abszurd helyzet” – jelentette ki Natalja Prataszevics.

(A legfrissebb hírek itt)

Fiát, a NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét a fehérorosz hatóságok vasárnap vették őrizetbe, miután – pokolgépes fenyegetésre hivatkozva – minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát.

Natalja Prataszevics azt kérte az újságíróktól, segítsenek fia kiszabadításában, terjesszék a kérését világszerte, továbbítsák az Európai Unió és az Egyesült Államok vezető politikusainak.

Aláhúzta: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje számos megtorlást alkalmaz a békésen tüntető lakosság ellen. Raman pedig – mint fogalmazott – a NEXTA közvetítésével csak tájékoztatta az egész világot a fejleményekről, és csak azért tette ezt, mert jót akart Fehéroroszországnak.

Utalva a hétfőn a fehérorosz médiában közzétett felvételre, amelyben Raman Prataszevics beismeri, hogy részt vett „szélsőséges” tevékenységben, anyja hangsúlyozta: fia nem szólított fel tömeges zavargásokra, nem mondta, hogy hadsereget kell vezényelni Fehéroroszország ellen. Megismételte meggyőződését, hogy fiát a letartóztatás után bántalmazták, eltörték az orrát, az arcát pedig a videófelvétel előtt sminkelték, hogy ne látszódjanak rajta verésnyomok.

Kapcsolódó: Magyarország felé is kerülnek a repülők a fehérorosz válság miatt

Az ellenzéki blogger apja, Dzmitri Prataszevics elmondta: nem tudnak meggyőződni fiuk egészségi állapotáról, féltik az életét, azt sem tudják, a hatóságok hol tartják fogva őt. Nem értesültek barátnője, Szofija Szapega sorsáról sem. Azt is közölte, hogy a feleségével fenyegetéseket kapnak.

A házaspár, féltve a biztonságát, a tavalyi fehérorosz elnökválasztás idején távozott Fehéroroszországból Lengyelországba. Fiuk letartóztatása óta egyre több fenyegetést kapnak – mondta Dzmitri Prataszevics.

A sajtóértekezleten felszólalt Sztepan Pucila, a NEXTA alapítója is, aki szerint Prataszevicsot feltehetőleg kínozzák, és gyógyszereket adnak be neki. „Csak a szankciók menthetnek meg további életeket Fehéroroszországban” – jelentette ki Pucila.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács hétfőn a kikényszerített leszállás miatt Minszk elleni szankciókról döntött, a többi között arról, hogy a fehérorosz légitársaságokra vonatkozó fel- és leszállási tilalmat javasol bevezetésre az uniós térségben.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/prataszevics-szulei-eu-usa-kozbenjarast-kerik/vx9p9ff

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?