máj 31, 2021
12 Views
0 0

Az Északnyugati átjáró regénye

Written by

Régóta élt az ember képzeletében az Északnyugati átjáró, ez a szűk, rejtett, nehezen föllelhető víziút, amely a messzi északon összeköti az Atlanti-óceánt és a Csendes óceánt. Tágabb értelemben azonban ez az út a hírnév és dicsőség, a kincs és a kaland regényes útja. Sok ember van, ki szüntelenül a saját Északnyugati átjáróját keresi. A legendás átjárót, a kivezető utat a hétköznapok szürkeségéből, föláldozva ebben egészségét, erejét, egész életét.

(Még több filmajánló itt!)

Kedvcsinálónak itt az eredeti mozielőzetes:

A maga átjáróját keresi Kenneth Roberts népszerű könyvének hőse, Rogers őrnagy is. A katonái istenként imádták, nagyobb történelmi alak lehetett volna, mint Dzsingisz kán. Nagyobb szolgálatokat tett hazájának, mint számos hadvezér és államférfi, író és politikus. Míg azonban az ő alakjukat szobrok őrzik, Rogers őrnagy neve feledésbe merült. Való igaz, nem kis része volt neki is abban, hogy „sötét démonok martaléka lett”.

A csapat nem hátrál meg a nehézségek elől (Fotó: RAS-archív)

A csapat nem hátrál meg a nehézségek elől (Fotó: RAS-archív)

Már tizenöt éves korában indiánokra vadászott. Tizennyolc évesen, miután véget ért az első indián háború, felkerekedett és nekivágott a világnak. Olyan helyeken járt, ahová fehér telepes még sohasem tette be a lábát. Nem akad olyan élő ember, akár fehér, akár indián, aki nálánál jobban ismerte volna a kanadai határvidéket. Az ördöggel cimborált, az indiánok szerint maga volta Gonosz Szellem.

Jelenet a filmből:

Ha Rogers őrnagy nem az indiánokat hajkurászta, akkor az északnyugati átjárót kereste. Legendás különítményének, Rogers rangereinek híre bejárta az egész vidéket. Fiai „ritkán alszanak ágyban. Sokszor egyáltalán nem alszanak és gyakran megesik, hogy napokon át nem kapnak enni – mondja McNott őrmester. – Hetven-nyolcvan mérföldet is menetelnek egy nap, és amikor megérkeznek, leöldösnek néhány tucat indiánt. Ha lehet gyalogolni, gyalogolnak. Ha nem lehet, csónakon mennek, vagy tutajon, vagy korcsolyán, vagy esetleg hótalpakon. Ha azt se lehet, hát gólyalábra kapnak, vagy úsznak. Néha egy-két ember megsebesül közülük, vagy fűbe harap.” De hát ez ezzel jár. Ha jókedvük van, megmutatják az angoloknak, milyen is az igazi katona.

Erdei rangerek (Fotó: RAS-archív)

Erdei rangerek (Fotó: RAS-archív)

Szükség is volt erre az 1750-es években, amikor a francia király az angolok ellen uszította a Kanadában élő indián törzseket, hogy segítségükkel megszerezze magának Észak-Amerikát. A harc váltakozó sikerrel folyt, a küzdelemből derekasan kivették részüket Rogers rangerei is. A parancsnok úttalan utakon, Kanada érintetlen vadonján keresztül vezette győzelemre maroknyi csapatát. A kemény katona azonban, aki legyőzte a természet erőit, két vállra fektette ellenfeleit, nem tudott megbirkózni kora társadalmának kicsinyes, szűklátókörű embereivel, méltatlanul elfeledve halt meg.

Kemény fickók voltak a rangerek (Fotó RAS-archív)

Kemény fickók voltak a rangerek (Fotó RAS-archív)

Kenneth Roberts valós figuráról mintázta hősét. Robert Rogers (1731-95) hírnevét az angoloknak a franciák és az indiánok ellen 1755-63 között vívott háborúban szerezte. A határvidékiből álló alakulata felbecsülhetetlen szolgálatokat tett a vörös kabátosoknak, hozzájárult a franciák legyőzéséhez. Később ő adott parancsot Jonathan Carvernek az északnyugati átjáró felkutatására. A függetlenségi háború kitörése után Rogers szálka lett Washington szemében, árulással vádolták, és letartóztatták. Ám Rogers megszökött, és az angolokat segítette, de már ők sem bíztak meg benne. Végül 1780-ban Angliába ment, ahol visszavonultan élt haláláig.

Hamarosan megjelenik a Tvr-hét Extra legújabb száma! (Fotó: RAS)

Hamarosan megjelenik a Tvr-hét Extra legújabb száma! (Fotó: RAS)

A regényt 1939-ben filmesítették meg. Rendezője a magyar származású King Vidor, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a híres Cronin-regény, a Réztábla a kapu alatt, vagy Tolsztoj Háború és békéjének első feldolgozása,. King otthonosan mozgott a western műfajában is (Billy, a kölyök, Párbaj a napon). Ide sorolható az Északnyugati átjáró is. Elsősorban a történet kalandos jellegét domborítja ki filmjében. A főszereplő megformálásához keresve sem találhatott volna jobb színészt Spencer Tracynél.

Szilágyi G. Gábor

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/sztarvilag/filmklikk/eszaknyugati-atjaro-tvr-het-ajanlo/38gqgn2

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?