okt 18, 2020
11 Views
0 0

Az Erdogan-párti török jelölt nyerte meg az észak-ciprusi elnökválasztást

Written by

Az Erdogan-párti török jelölt nyerte meg az észak-ciprusi elnökválasztást

Ma tartották az elnökválasztás második fordulóját az egyedül Ankara által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaságban. Az első forduló tizenegy jelöltjéből a jelenlegi kormányfő, Ersin Tatar, valamint Mustafa Akinci államfő jutott tovább; a szavazatok összesítése alapján Tatar a voksok 51,7 százalékával megszerezte az elnöki posztot.

A jobboldali nacionalista Nemzeti Egységpártot (UBP) képviselő, Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatását élvező Tatar a jelenlegi, kétállami megoldás híve, a függetlenként politizáló Akinci pedig a megosztott sziget újraegyesítését pártolja. Győzelmi beszédében Tatar köszönetet mondott Erdogannak, azt hangoztatván, hogy megbonthatatlan a kötelék a két ország között. A török elnök és a külügyminiszter a Twitteren gratulált neki. Akinci elismerte a vereségét, ugyanakkor kiemelte, hogy Törökország példa nélküli módon befolyásolta a választási kampányt, és ő maga és családja fenyegetéseket is kapott. A részvételi arány a szokásosnál magasabb volt, ami elemzők szerint Tatarnak kedvezett.

Az 1975-ben népszavazással jóváhagyott első, majd a függetlenség kinyilvánítása után, 1985-ben elfogadott újabb alkotmány értelmében az észak-ciprusi török állam demokratikus, szekularizált köztársaság, amelynek élén az öt évre választott államfő áll. A posztot 2015. április 30. óta Mustafa Akinci tölti be.

Forrás: MTI; Fotó: ersintartar.net

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/a-torokok-jeloltje-nyerte-meg-az-eszak-ciprusi-elnokvalasztast/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?