máj 3, 2021
7 Views
0 0

Az emelkedő olajárak alaposan megtolhatják a Mol első negyedévét, javuló eredmények és kilátások

Written by

A Mol idei első negyedéve felemás teljesítményről árulkodhat, de szinte minden szempontból erősebb lehet az előző negyedévhez képest. Hiszen míg a negyedik negyedévben az üzemi eredmény 6,7 milliárd forint volt és az adózott eredmény szinten 17,3 milliárd forintos nyereséget ért el a vállalat, addig az idei első negyedévben a tisztított üzemi eredmény 61,8 milliárd forint, az adózott eredmény pedig 64,3 milliárd forint lehet.

A befektetők által leginkább figyelt tisztított CCS EBITDA éves alapon 4 százalékkal csökkenhetett az elemzői várakozások alapján, miközben egy évvel ezelőtt 191,4 milliárd forintot tett ki, az idei első negyedévben 184,5 milliárd forintra csökkenhetett, ez negyedéves alapon azonban 31 százalékkal magasabb eredmény, mint amit a negyedik negyedévben ért el a Mol.

A kutatás-termelés üzletág eredménye 55 százalékkal 87,5 milliárd forintra nőhetett, a finomítás-kereskedelem tisztított, CCS EBITDA-ja viszont 32 százalékkal 62,2 milliárd forintra csökkenhetett éves alapon. Az upstream és downstream szegmensnél jóval kisebb gáz üzletág EBITDA eredménye 28 százalékkal 15,7 milliárd forintra csökkenhetett, ellenben a szokásosan remeklő fogyasztói szolgáltatások szegmens 13 százalékkal 30,8 milliárd forintra emelkedhet év/év alapon.

Összességében tehát az látható a piaci konszenzus alapján, hogy a Mol CCS EBITDA-ja alig valamivel maradhat el az egy évvel ezelőtti értéktől, és negyedéves szintén szép javulást mutathat, ami a koronavírus-járványból való kilábalásra utal. A javuló gazdasági környezet és a meredeken emelkedő olajár pedig nem meglepő módon leginkább a kutatás-termelés üzletág eredményein látszódhat meg, ha az elemzők becslései helyesnek bizonyulnak. A finomítás-kereskedelem azonban még továbbra is gyengélkedhet az első negyedévben átlagosan alacsonyabb finomítói árrésnek köszönhetően, míg a petrolkémiai árrésben további emelkedést lehetett megfigyelni.

A Mol árfolyama ma 0,2 százalékkal került lejjebb, idén 5,6 százalékos mínuszban állnak a részvények.

(Mol)

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

www.portfolio.hu/uzlet/20210503/az-emelkedo-olajarak-alaposan-megtolhatjak-a-mol-elso-negyedevet-javulo-eredmenyek-es-kilatasok-481460

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?