ápr 6, 2021
5 Views
0 0

Az előjegyzettek 28 százaléka lemondta az AstraZeneca-oltást Romániában

Written by

Gheorghita hozzátette: a lemondások zömét márciusban jegyezték, azt követően, hogy megjelentek a hírek az oltóanyag mellékhatásairól. A katonaorvos érthetőnek nevezte, hogy az emberek haboznak beadatni az AstraZeneca-oltást. Hozzátette: mindenki, még a döntéshozók is több hivatalos információt várnak az Európai Gyógyszerügynökségtől az oltás kockázatairól.

(A legfrissebb hírek itt)

A koordinátor szerint Romániában egyetlen olyan trombózisos esetet sem jegyeztek fel, amely az oltással lenne összefüggésbe hozható. Megemlítette azonban, hogy a Romániában beoltottak 3,4 ezreléke jelentett nem kívánt mellékhatásokat az oltás után. Legnagyobb arányban (13,1 ezrelék) az AstraZeneca-vakcinára, legkisebb arányban (1,9 ezrelék) a Pfizer-vakciára panaszkodtak.

A koordinátor elmondta, szerdától Temes megyében indul az a kísérleti program, mely keretében a háziorvosokat is bevonják az oltásba. Hozzátette: országosan a háziorvosok 30 százaléka vállalta, hogy részt vesz az oltási kampányban.

A hivatalos adatok szerint Romániában hétfőig 2,132 millió személyt oltottak be, a második oltást 1,22 millióan kapták meg.

A román kormány továbbra is elzárkózik attól, hogy megkülönböztesse a beoltott és a be nem oltott állampolgárokat. Erről Florin Citu miniszterelnök közölt bejegyzést a közösségi oldalán azt követően, hogy kedden a vendéglátóipar képviselőivel tanácskozott.

(Kapcsolódó: Koronavírus, harmadik hullám: a gyerekeket sem kíméli a járvány Romániában)

„Senkit nem akarunk hátrányosan megkülönböztetni, nem akarjuk beoltottakra és oltatlanokra osztani a lakosságot. Semmiképpen nem kívánjuk e kritérium szerint korlátozni a belföldi utazásokat. A nemzetközi utazások esetében pedig be fogjuk tartani az Európai Unió szintjén meghozandó határozatokat. Valamennyi európai szabadságjog meg kell, hogy illesse a román állampolgárokat is” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kedden kora délután közzétett hivatalos adatok megerősítették a vírus terjedésének a romániai tetőzéséről szóló hétfői bejelentéseket. Az elmúlt 24 órában 5 231 új fertőzést jegyeztek, ami kevéssel elmarad az elmúlt két hét napi átlagától (5 509). Az elmúlt napon azonban többen hunytak el (196) a vírus következtében, mint idén bármikor.

(Kapcsolódó: Románia ennyire jól áll az oltásokkal? Már júliustól elkezdenék beoltani a kamaszokat is )

A kórházakra továbbra is nagy nyomás nehezedik. Immár második napja 14 ezer fölötti a kórházakban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, és immár egy hete 1400 fölött az intenzív terápiás osztályokon ápolt súlyos esetek száma. Az egészségügy-miniszter vasárnapi bejelentése szerint az országban 1600 intenzív terápiás ágy áll a betegek rendelkezésére, a fertőzésgócokban azonban gyakorta várni kell a súlyos betegeknek arra, hogy megürüljön egy-egy ilyen ágy.

(MTI)

Kiszámítható kölcsöre van szüksége?

Fix törlesztő, forint alapon a teljes futamidőn keresztül. A Bank360 hitelkalkulátorával
könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait.


EXTRA AJÁNLÓ
A Rossmann is készül a Glamour-napokra! Részletek az akciós újságban (x)
Ezt a hálószobatitkot csak a kismamák ismerik (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/romania-sokan-lemondtak-astrazeneca-oltast/03990nt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?