ápr 30, 2021
3 Views
0 0

Az Egyesült Államokban betilthatják a mentolos cigit

Written by

Csütörtökön az amerikai Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet (FDA) előterjesztett egy tiltást a mentolos és egyéb ízesített cigarettákra. A közegészségügyi és polgárjogi szervezetek már régóta lobbiztak ezért a tervezetért az afro-amerikaiakra tett aránytalanul káros hatására hivatkozva – írja a BBC

A tervezet kritikusai attól tartanak, hogy 

a tiltás az illegális kereskedelmet fogja növelni és csak még több konfrontációhoz fog vezetni a bűnüldözési szervekkel. 

A tiltás az amerikai cigarettakereskedelem több mint egyharmadát érintené. A tiltásról való végső döntés több hónap – lehetséges, hogy évek – múlva születhet meg.

Az FDA csütörtöki bejelentése az ügynökség azon határidejének végén érkezett, hogy reagáljon egy, a tilalmat kérő közegészségügyi csoportok szövetségi perére.

A tervezet a mentolos cigaretta hatásairól szóló több tanulmányra is hivatkozik az ügybe. Janet Woodcock, az FDA biztosának elmondása szerint 

az ízesítés betiltása életeket menthet,

és „kezelheti az egészségügyi egyenlőtlenségeket, amiket az alacsony jövedelműek, az LMBTQ+ közösségek tagjai és a nem fehérek tapasztalnak. Ezeknek a csoportoknak a tagjai sokkal nagyobb valószínűséggel használják ezeket a dohánytermékeket.

Az Európai Unióban 2020 májusa óta  tilos mentolos cigarettát forgalmazni.

index.hu/kulfold/2021/04/30/az-egyesult-allamokban-betilthatjak-a-mentolos-cigit/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?