márc 3, 2021
10 Views
0 0

Az egész világ veszélyben a brazil járvány miatt

Written by

A Guardiannak nyilatkozva Miguel Nicolelis, a Duke Egyetem idegtudósa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a brazil kormányt, amiért nem tudta kézben tartani a járványt, ami eddig több mint negyedmillió brazílt ölt meg. Ez a globális áldozatok tíz százaléka.

A világnak figyelmeztetni kell a kockázatra, amit Brazília jelent a járvány elleni küzdelemben. Mi értelme van a járvány elleni intézkedéseknek Európában vagy az Egyesült Államokban, ha Brazília továbbra is táptalaja a vírusnak?”

Nicolelis szerint a probléma nem egyszerűen az, hogy Brazília a „pandémia kezelésében a világ legrosszabbul teljesítő országa, hanem ha engedjük a vírus szaporodását azon a szinten, ahol most tart, akkor megnyitjuk az ajtót az új mutációk elterjedésének és a még halálosabb változatok megjelenésének.”

Az egyik legaggasztóbb brazil mutáns, a P1 Manausra, az Amazonas legnagyobb városára vezethető vissza, ahol januárban a járvány olyan pusztítást végzett, hogy a helyi egészségügyi teljesen összeomlott. Ennek a változatnak eddig hat esetét fedezték fel az Egyesült Királyságban.

“Brazília egy szabadtéri laboratórium, ahol újabb halálos mutációk jöhetnek létre” – figyelmeztetett Nicolelis. „Ez a világról szól. Globális. ”

Nicolelis szerint a vírustagadó Bolsonaro elnök, nem tudta megfékezni a járványt és nem indított megfelelő oltási kampányt. Ez pedig egy olyan nemzeti tragédiához vezetett, amiből Dél-Amerika legnépesebb országa 2022 végéig nem valószínű, hogy kikerül.

Az előrejelzésem szerint ha a világot megdöbbentette, ami az olaszországi Bergamóban és néhány hete Manausban történt, akkor annál is jobban meg fogja döbbenteni az, ami Brazília szerte történni fog, ha nem teszünk semmit – hívta fel a figyelmet Nicolelis.

Brazíliában a járvány eddigi leghalálosabb fejezete kezdődött, a kórházak teljesítőképessége összeomlott vagy az összeomlás küszöbén áll, a halálos áldozatok száma új, drámai rekordot ért el. Kedden 1726 halálesetet jelentettek, ez a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A tudós, aki nemzeti kormányoknak adott tanácsot, most egy speciális Covid-bizottság felállítását sürgeti a Bolsonaro által hagyott vezetői vákuum betöltésére és azonnali, 21 napos országos lezárás elrendelésére. Ez azonban Bolsonaro eddigi hozzáállását tekintve gyakorlatilag lehetelennek tűnik. 

(Borítókép: Oltás a brazil Marica városában 2021. január 20-án. Fotó: Mauro Pimentel / AFP)

index.hu/kulfold/2021/03/03/az-egesz-vilag-veszelyben-a-brazil-jarvany-miatt/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?