márc 31, 2021
7 Views
0 0

Az eddigi adatok alapján hatékonyan védi a tinédzsereket a Pfizer-BioNTech vakcinája

Written by

A Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcinája rendkívül hatékonynak bizonyult a 12-15 év közötti fiataloknál végzett klinikai teszteken az Egyesült Államokban, még hatékonyabbnak is, mint amennyire a felnőttek esetében véd a vakcina, írja a vállalatok szerdai bejelentése alapján a New York Times

A klinikai teszt során beoltott fiatalok esetében nem mutattak ki fertőzést, és a gyerekek szervezete erőteljes antitest-termelésbe kezdett. Emellett komoly mellékhatást sem figyeltek meg. 

Az eredmények biztatóak azzal kapcsolatban, hogy hamarosan megkezdődhet akár a fiatalok oltása is, ami komoly könnyebbséget jelenthet a gyerekeket nevelő családoknak. 

A két vállalat a sajtóközleménye mellé nem csatolt részletes klinikai eredményeket, és az eredményeknek még át kell mennie az ilyenkor szokásos szakmai ellenőrzésen is, hogy aztán megjelenhessenek egy orvosi folyóiratban. Ennek ellenére a bejelentés fellelkesítette az amerikai szakértőket. 

Az régóta világos volt, hogy ugyan a felnőtt lakosság beoltása jelentősen visszavetheti a járványt (ezt látni például Izraelben), de a nyájimmunitás eléréséhez szükség lesz a fiatalok oltására is. 

A klinikai tesztben 2260 12 és 15 közötti fiatal vett részt, három hét különbséggel kapták meg a két dózist. A placebót kapó csoportban 18 fertőzést regisztráltak, a ténylegesen beoltott fiatalok között egyet sem. A beoltottak szervezetében sokkal magasabb volt az antitestek aránya, mint egy átlagos amerikai fiatal szervezetében. A fiatalok között voltak, akik ugyanazokkal az enyhébb mellékhatásokkal szembesültek, mint amit a felnőttek körében is megfigyeltek már, közölte a két vállalat. 

A Pfizer és a BioNTech korábban már elkezdett egy vizsgálatot, melyen a 12 év alatti gyerekek oltásának következményeit figyelik, míg a múlt héten az 5 és 11 év közötti gyerekek oltásának klinikai tesztje is elindult. A tervek szerint a következő hetekben újabb vizsgálatok során a még fiatalabb csoportok esetében is megnézik majd az oltóanyag hatékonyságát. 

A gyerekkel kapcsolatos kutatások harmadik fázisú vizsgálatának eredményeit az idei év második felére ígérik, és a vállalatok abban bíznak, hogy jövő év elejére lesz már vakcinájuk, amivel a 12 év alatti gyerekeket is olthatják majd. 

Párhuzamosan a Moderna is dolgozik gyerekeknek szánt vakcinák tesztelésén, a tervek szerint heteken belül meglehet a tinédzsereken végzett klinikai vizsgálatok eredménye, míg az év második felére ígérik a 6 hónapos és 12 éves kor közötti gyerekeken végzett vizsgálatok eredményét. 

444.hu/2021/03/31/az-eddigi-adatok-alapjan-hatekonyan-vedi-a-tinedzsereket-a-pfizer-biontech-vakcinaja

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?