ápr 29, 2021
1 Views
0 0

Az amerikai külügyminiszter a média magyarországi helyzetéért aggódik

Written by

Az amerikai külügyminiszter a média magyarországi helyzetéért aggódik

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a sajtószabadság május 3-án esedékes világnapját megelőzően szerda este tartott kerekasztal-beszélgetésen aggodalmát fejezte ki a média magyarországi helyzete miatt, és nyitott médiakörnyezetet biztosítására sürgette a magyar kormányt – közölte az Euractiv című brüsszeli hírportál csütörtökön közzétett szerkesztőségi cikkében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a sajtószabadság kapcsán a brüsszeli lapban közzétett cikkben azt mondta: az Egyesült Államok “komolyan aggódik a pluralizmus, a sokszínűség és a független vélemény terének csökkenése miatt”, és úgy vélekedett, hogy aggodalmát a sajtószabadság nemzetközi szószólói és több magyar ember is osztja. Mivel az amerikai politikus szerint a felsoroltak hozzátartoznak a demokráciához, ezért, mint fogalmazott,

arra szólítjuk fel a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet

– idézte az amerikai külügyminisztert a brüsszeli hírportál. Blinken kifejtette: az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió is úgy véli, hogy kollektív érdekeit az szolgálja a legjobban, ha megpróbálja megszilárdítani a jogállamiság és a közös értékeken alapuló együttműködés demokratikus normáit.

Az Euractiv tudósítása szerint az amerikai külügyminiszter a kerekasztal-beszélgetésen arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország és Kína “aláássa a közép- és kelet-európai nemzetek demokratikus és szuverén akaratát”. A brüsszeli hírportál felidézte, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró szervezet tavalyi jelentése Magyarországot a 89. helyre sorolta a “médiaszabadság erőteljes csökkenésére” hivatkozva. Emlékeztetett arra is, hogy februárban elutasították a Klubrádió fellebbezését, amelyet műsorszolgáltatási engedélyének megtartása érdekében adott be az illetékes magyar hatósághoz. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett a Telex című magyar hírportál is, amely az Euractiv magyarországi partnere.

Forrás: MTI; Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/az-amerikai-kulugyminiszter-a-media-magyarorszagi-helyzeteert-aggodik/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?