Sze 23, 2020
14 Views
0 0

Az amerikai jogállam árnyékos része: a terroristák, maffiózók, a piramisjátékokat szervezők mind az Egyesült Államokban mossák tisztára pénzüket

Written by

Az amerikai jogállam árnyékos része: a terroristák, maffiózók, a piramisjátékokat szervezők mind az Egyesült Államokban mossák tisztára pénzüket

Amerikai, angol és német nagybankok bárkinek tisztára mossák a pénzét – legalábbis ez derült ki a Buzzfeed nevű amerikai portál által közölt dokumentumokból, amelyeket oknyomozó újságírók hálózata dolgozott fel. Úgy tűnik, hogy a piszkos pénzek elsődleges célpontja az Amerikai Egyesült Államok, ahol rengeteg jogi kiskapu áll rendelkezésre: elég csak megkeresni egy jó nevű ügyvédi irodát és utána már minden el van rendezve. A terroristák, maffiózók, piramisjátékot szervezők simán legalizálni tudják így a pénzüket. Ilyen trükkök révén az USA-ba az utóbbi években kétbillió dollárnyi fekete pénz áramlott.

A pénzmosás elleni szabályok a kisemberek életét keserítik meg, míg a valóban gazdagok számára ez nem jelent akadályt. Ha egy kispénzű ember bankba megy, akkor egyből a készpénzellenes szabályokba ütközik, míg az igazi nagy halak vidáman mossák tisztára a dollármilliárdjaikat. Egy erre szakosodott szervezet, a Nemzetközi Nyomozó Újságírók Konzorciuma (ICIJ) a napokban hozta nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az eredményét, amely több, mint kétezer, úgynevezett gyanús tevékenységről szóló jelentésen alapult. A világ legnagyobb bankjai közül öt (BNY Mellon, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan és Standard Chartered) dollármilliárdokat fogadott be és dolgozott fel meglehetősen gyanús körülmények között. A dokumentumokból továbbá az is kiderül, hogy az amerikai székhelyű JPMorgan az állami alapok kifosztásában segédkezett Malajziában, Ukrajnában és Venezuelában. A belső banki dokumentumok arról árulkodnak, hogy a világ legnagyobb pénzügyi intézményei több, mint kétbillió dollárnyi feltételezett piszkos pénzt legalizáltak maffiózóknak, kábítószer-kartelleknek és mindenféle ügyeskedőknek.

A Buzzfeed által megszerzett számos belső dokumentum szerint a világ legnagyobb pénzügyi intézményei lehetővé tették a bűnözők számára a pénzmosást, és profitáltak is ebből. A dokumentumokat gyanús tevékenységi jelentéseknek (SAR) nevezik, amelyeket az Egyesült Államok hatóságainak küldenek, amikor a banki alkalmazottak gyanús dollár-tranzakciókat vesznek észre, például nagy átutalások olyan háttértársaságoktól, amelyeknek nincs korábbi kapcsolatuk más cégekkel. A Standard Chartered állítólag a tálibok pénzeit mosta, a JPMorgan pedig engedélyezte Szemjon Mogiljevics ukrán-orosz maffiavezérnek, hogy hálózatán keresztül több, mint egymilliárd dollárnyi tiltott készpénzt költsön el. Mogiljevics a kilencvenes években vagyonokat keresett; az FBI szerint fegyverkereskedelemmel, bérgyilkosságokkal, zsarolással, kábítószer-kereskedelemmel és nemzetközi szintű prostitúcióval foglalkozott. A Bank of America, a Citibank, a JPMorgan és az American Express állítólag dollármilliókat fizettek ki mindenféle tranzakciókban Viktor Krapunov kazah politikus családja számára, még azután is, hogy az Interpol közleményt adott ki letartóztatásukról. A BBC szerint a kiszivárogtatott dokumentumokból az is kiderül, hogy a JPMorgan több, mint egymilliárd dolláros átutalást engedélyezett egy londoni számlán keresztül, amely az FBI tíz legkeresettebb listáján szereplő, magánszemély tulajdonában lévő társasághoz tartozik.

Amerika gazdagodik, más meg nem számít

Robert Mazur volt különleges ügynök a Buzzfeed-nek elmondta, hogy az illegális készpénz mozgását csak azért engedik meg az amerikai hatóságok, mert fellendíti a gazdaságot.

Még ha rossz vagyon is, épületeket és ingatlanokat vásárolnak belőle, ami gazdagítja a nemzetet

– mondta a szakember. A Pénzügyi Bűnözés Elleni Hálózat (FinCEN) által a pénzmosás elleni ellenőrzések elkerülése eddig viszonylag egyszerű volt, kihasználva egy jogi kiskaput, amikor a pénzt közvetlenül egy amerikai ügyvédi irodának küldik, ezzel elkerülve a jövedelem forrásával kapcsolatos kérdések megvizsgálását. Ezzel nagyjából tisztára mosták az érintettek a vagyonukat és legális amerikai tulajdonra tehettek szert. Az amerikai kormány tehetetlen annak megakadályozásában, hogy a manhattani luxuslakásokat piszkos készpénzzel vegyék meg nemzetközi bűnözők és korrupt külföldi tisztviselők.

A Világbank becslése szerint az egész világon kifizetett kenőpénz nagy részét végső soron amerikai ingatlanok vásárlására használják szürke rendszereken keresztül. Valójában csak sejteni lehet, hogy a floridai vagy New York-i prémium ingatlanoknak kik is a valódi tulajdonosai.  A New York Times tavaly cikksorozatot közölt, amellyel offshore cégek hálózatát tárták fel, amivel a külföldi vásárlók az Egyesült Államokban ingatlanokat vásároltak és pénzüknek biztonságos helyet találtak. Megvizsgálták a Central Park közelében lévő TimeWarner Center lakásait, és számos rejtett tulajdonosra bukkantak, akikkel szemben más országokban kormányzati vizsgálat folyik. Voltak közöttük orosz szenátorok, egy volt kolumbiai kormányzó, egy brit pénzember, és egy üzletember, aki a vizsgálat alatt álló malajziai miniszterelnökkel van kapcsolatban.

Forrás: Buzzfeed; Fotó: Reuters

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/az-amerikai-jogallam-arnyekos-resze-a-terroristak-maffiozok-a-piramis-jatekokat-szervezok-mind-az-egyesult-allamokban-mossak-tisztara-penzuket/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok · Usa
banner

Vélemény, hozzászólás?