ápr 30, 2021
2 Views
0 0

Az Alkotmánybíróság szerint a rabszolgatörvény több pontja is alkotmányellenes

Written by

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselője Facebook-oldalán közölte a hírt. Mint írta, 2018 decemberében fordultak az Alkotmánybírósághoz (Ab), miután Orbán Viktor kormánya elfogadta azt a rabszolgatörvényként elhíresült Munka Törvénykönyve-módosítást, amely önkényesen és durván csorbította a munkavállalók jogait: 

“elvette a pihenőidejüket, túlmunkára kényszerítette őket, és el akarta csalni a túlórapénzeiket, azaz gyakorlatilag rabszolgává silányította őket”.

A politikus arról ír, hogy az Alkotmánybíróság több mint két év után három dolgot mondott ki:

  • senkit nem lehet elbocsátani azért, mert nem vállalja az „önkéntes” túlmunkát.
  • hiába hároméves a munkaidőkeret, a korábbi, maximum egyéves idő alatt kell a pihenőidő átlagának kijönnie, és a rendkívüli munkavégzéssel egy év után el kell számolni.
  • ha a kollektív szerződést 36 hónap alatt felmondja a munkáltató, attól még továbbra is érvényesülnie kell azoknak a többletgaranciáknak, amelyeket a szakszervezet „kialkudott” a 36 hónap elfogadásáért cserébe.

A korábbi gyakorlat az volt, hogy „vonzó” pluszjuttatásokkal rávehette a szakszervezetet a munkáltató a 36 hónap elfogadására, de utána felmondhatta a kollektív szerződést – tette hozzá a politikus. 

Szabó Tímea úgy ítéli meg, nagy győzelem ez a magyar munkavállalóknak.

“Úgy tűnik, hogy még az ellenzékiséggel ritkán vádolható Alkotmánybíróságnak is sok volt a rabszolgatörvény, az emberek elnyomása”

– hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. 

alfahir.hu/2021/04/30/rabszolgatorveny_szabo_timea_parbeszed_alkotmanybirosag

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?