nov 20, 2020
7 Views
0 0

Az a feladatunk, hogy elérhető áron is minőségi élelmiszert termeljünk – Exkluzív interjú Nagy Istvánnal (PestiTV-videó)

Written by

Az a feladatunk, hogy elérhető áron is minőségi élelmiszert termeljünk – Exkluzív interjú Nagy Istvánnal (PestiTV-videó)

Nagy Istvánnal készített exkluzív interjút Szarvas Szilveszter a PestiTV-n. Az agrárminiszter elöljáróban arról beszélt, az élelmiszer hatalmas piacot képvisel a világon, mivel alapvető életszükségleteket elégít ki. Hozzátette, emellett hatalmas piaci lehetőségeket jelentenek az újabb trendek is, a fogyókúrás termékek, vagy éppen a vegánizmus. Mint hangsúlyozta, ezért is fontos a szektort kiemelten támogatni, nem pedig ellehetetleníteni.

Naprakésznek kell lenni, a fiatalok számára pedig nagy lehetőséget kínál, hogy ők hozzák az új társadalmi elvárásoknak megfelelő válaszokat

– fogalmazott. Az agrárminiszter hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy minél több fiatalt tudjanak visszacsábítani a szektorba, mivel az a sajnálatos tapasztalat, hogy sok fiatal költözik el vidékről, a szülői házból a városba, elfordulnak a mezőgazdaságtól. Nagy István úgy vélte, az agrártanulmányokat végzők előtt ugyanakkor nyitva áll a lehetőség, hogy azt a széleskörű tudást felhasználva, amelyet az egyetemeken megszereznek, elindítsák saját vállalkozásaikat, saját és családjuk munkáját tudják előbbre vinni. Az agrárminiszter az interjúban kitért arra, a mai agrártudomány lényegesen összetettebb, mint régen volt, hiszen akár már egy traktor irányítása is több műszaki fejlesztést tartalmaz, mint egy sportautó.

Bár a modern gazda továbbra is természetközelben dolgozik, de nem sárosan, koszosan, ahogy régen, mivel mára sokkal fontosabbá váltak például az informatikai ismeretek és a digitalizáció

– hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a Budapesten tanulók öt-tíz év után unják meg a zajos, mozgalmas városi létet, és ekkor kezdik fontolgatni a visszatérést a békés, csendes vidékre, ahol gyermekeiket normális körülmények között tudják felnevelni.

Nagy István szólt arról is, hogy széles támogatottsággal fogadta el a parlament az őstermelői adózásról szóló törvényt, amely képes lesz olyan anyagi körülményeket teremteni egy gazdálkodó számára, ami versenyképes lesz egy fővárosi fizetéshez képest is. Mint kifejtette, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 80 millió forintig számít jövedelemnek a bevétel, amely után nem kell majd adózni. Az őstermelőnek 19 millió forintig csak bevallást kell írnia, adót ugyanakkor nem fognak levonni tőle, ez közel két millió forintot jelent havi szinten.

Az agrárminiszter elmondta, el kell oszlatni azt a tévhitet is, hogy a gazdák lennének a fő okozói az éghajlatváltozásnak. Mint felidézte, Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke korábban arról beszélt, ha 2030-ig a növényvédő szerek felhasználását nem csökkentik az európai gazdák a felére, valamint az összes termőterület 25 százalékát nem alakítják át ökológiai területté, akkor változtatni kell az unió közös agrárpolitikáján. Nagy István hangsúlyozta, a gazdák legfontosabb feladata, hogy megvédjék a teremtett világ minőségét, ezért hatalmas tévedés lenne, ha az EU nem tenné szövetségesévé a szektort. Úgy vélte, figyelembe kell venni azt is, hogy ma a világon 800 millió ember éhezik, ezért problémákat okozna, ha az Európai Unió csökkentené a termelését. Ha a gazdák csökkentik a hatóanyagok felhasználását, nem védekeznek megfelelően a növények kórokozói ellen, csökkenni fog a termelés és drágulhatnak az alapvető élelmiszerek. Nagy István úgy vélte, az olyan emberek, mint Frans Timmermans, akik jólétben élnek, nem tudják elképzelni, hogy van olyan ember, aki a hó végén, nem tudja megvenni a biotojást, mert túl drága.

A mi feladatunk, hogy elérhető áron is minőségi élelmiszert termeljünk

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem fair az európai termelőkkel szemben, ha rájuk szigorúbb termelési, állatjóléti, környezetvédelmi szabályok vonatkoznak, mint a behozott árura. Tévesnek nevezte, ha azzal nyugtatjuk magunkat, hogy nyugodtan alhatunk, ha 10 ezer kilométerről hozzuk be az élelmiszert, hiszen az európai gazdák „rendben vannak”. Az agrárminiszter úgy vélte, a normalitást, az egyensúlyt kell megtalálni.

Nagy István szerint nincs helye a pánikkeltésnek. Fotó: PestiTV

A következő két évben Magyarország 90 milliárd forintnyi támogatást hívhat le, vidékfejlesztési célokra – emelte ki Nagy István, amelyeket a magyar kormány maximálisan ki szeretne használni. Mint kifejtette, fontos feladat lesz például az öntözés rendszerének átalakítása, hogy ne menjen kárba víz. Súlyos problémának nevezte, hogy kevesebb víz érkezik Magyarország területére, és többet használunk fel, engedünk el.

Meg kell tartanunk a vizet, a talajmenti vizeknek sok jó hatása van, hiszen hűti a környezetet, a páratartalmat erősíti és megköti a port

– emelte ki. Elmondta, az agráriumot is megviselte a koronavírus, hiszen nem csak az emberek betegségével küzd az iparág, hanem a sertéspestissel és a madárinfluenzával is, a negatív tendenciákat pedig csak erősíti az a pánik is, amely megváltoztatta a bevásárlási szokásainkat.

Van, aki pánikot szeret kelteni, van, aki azt szeretné látni, hogy az ország összeomlik

– kommentálta az interjúban Karácsony Gergely Facebook-posztját az agrárminiszter, amelyben a főpolgármester azt állította, leállt a Nagybani piac.

A főpolgármester úr hamarabb meg tudta volna, hogy mi van a piacon, ha felhívja az egyik ott dolgozó ismerősét

– jegyezte meg Nagy István, kiemelve, hogy sajnos rengeteg embert megtévesztett az álhír, és komoly riadalmat keltett a lakosság körében, hogy Budapest zöldség-gyümölcs ellátása veszélyben van.

Nagy csudát van veszélyben

– jelentette ki az agrárminiszter, jelezve, a magyar gazdák, a legszörnyűbb körülmények között is mindig megállták a helyüket.

A magyar gazda mindig kiment a földre és vetett, hogy nyáron aratni tudjon. Miért? Mert minden embernek, ahogyan Karácsony Gergelynek is, az az első dolga reggel, hogy egyen, délben is enni szeretne és vacsorázni is le fog ülni a családjával

– fogalmazott, hozzátéve, a vírusjárvány sok korlátozással járhat, sok szektor leállhat, de egy biztosan nem, és az az agrár- és élelmiszeripar, amelynek termelnie kell.

Vezetőkép: PestiTV

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/az-a-feladatunk-hogy-elerheto-aron-is-minosegi-elelmiszert-termeljunk-exkluziv-interju-nagy-istvannal-pestitv-video/

Komment írása

Article Tags:
· ·
Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?