ápr 30, 2021
7 Views
0 0

Atlétika: négy orosz kapott nemzetközi versenyengedélyt

Written by

Négy orosz atléta, köztük a magasugrásban háromszoros világbajnok Marija Laszickene kapott engedélyt pénteken arra, hogy semlegesként nemzetközi versenyeken indulhasson – közölte az MTI. 

Marija Laszickene semleges színekben indulhat nemzetközi versenyeken (Fotó: AFP)


Hirdetés

Marija Laszickene mellett Anzselika Szidorova, a rúdugrás vb-címvédője, valamint az ugyancsak rúdugró Akszana Gataullina, továbbá a 2019-ben vb-bronzérmes magasugró Ilja Ivanjuk szerepelhet mostantól Oroszországon kívüli viadalokon.

A nemzetközi szövetség (WA) vezető testülete március közepén szavazta meg a semleges sportolói státusz ismételt bevezetését, amely egyedi mentességet biztosít az eltiltás alól azoknak, akiknek a doppingtesztjeit ellenőrizték és rendben találták. A határozat azt követően született meg, hogy a WA jóváhagyta az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) doppingellenes reformokkal kapcsolatos ütemtervét.

A WA 2015 novemberében függesztette fel a VFLA-t, mivel kiderült, hogy az országban rendszerszintű doppingolás folyik. A versenyzőknek ugyanakkor biztosították a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad. Ezt a rendszert azonban 2019 novemberében szintén felfüggesztették, amikor a sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) a doppingszabályzat súlyos megsértéséért a VFLA elnökét és több tisztségviselőjét is eltiltotta.

Az olimpiára a WA semleges sportolói rendszere nem vonatkozik, arról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt majd.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok a tokiói nyári, valamint a 2022-es, pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

www.nemzetisport.hu/atletika/atletika-negy-orosz-kapott-nemzetkozi-versenyengedelyt-2823803

Komment írása

Article Categories:
nemzetisport
banner

Vélemény, hozzászólás?