márc 31, 2021
7 Views
0 0

Áramhálózattal bővül Mészáros Lőrincé tőzsdei cége

Written by

Adásvételi szerződést írt alá az Opus Energy Kft. és az E.On Hungária Zrt. az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására – írja közleményében az Opus Global Nyrt.

A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő Opus tőzsdei társaság igazgatósága március 11-én döntött arról, hogy a Status Energy Kft.-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az Opus Energy Kft.-t, és ezen a cégen keresztül kívánja tulajdonolni a tiszántúli áramhálózati vállalatot. A tranzakció a szükséges hatósági engedélyek beszerzésétől és a szerződésben meghatározott zárási feltételek teljesítésétől függően, várhatóan 2021 harmadik negyedévében fejeződik be.

Az Opus még 2019 októberében jelentette be vételi szándékát a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. megvásárlására. Az átvilágítási folyamatot követően a tőzsdei cég tavaly decemberben kötelező érvényű ajánlatot tett az E.On Beteiligungen GmbH részére a Titász megvásárlására.

A tranzakciós folyamat újabb mérföldköve az adásvételi szerződés mostani aláírása.

A Titász Magyarország területének egyötödén üzemelteti az elektromos hálózatot, 2019-es adózott eredménye meghaladta az 5,3 milliárd forintot.

A kelet-magyarországi régióban az OPUS-csoport már rendelkezik energetikai befektetéssel: 2021. március 12-én jelentette be a tőzsdei társaság, hogy 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.-ben, amely tranzakció szintén a mai nappal lezárult. 

A tranzakciókkal az OPUS GLOBAL Nyrt. irányítási jogot is szerez mind a TITÁSZ-ban, mind a TIGÁZ-ban. A tőzsdei holdingnak stratégiai célja, hogy hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon – szerepel szintén a cég közleményében.

A Tigáz tartja fenn Magyarország leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatát.

index.hu/gazdasag/2021/03/31/meszaros-lorinc-opus-aramhalozat-titasz/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?