márc 28, 2021
8 Views
0 0

Áprilisban lemond az örmény miniszterelnök, előrehozott választásokat tartanak

Written by

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy lemond áprilisban tisztségéről, szabaddá téve ezzel az utat az előrehozott választások előtt.

“Áprilisban le fogok mondani, nem azért hogy távozzak (a hatalomból), hanem, hogy előrehozott választásokat tarthassunk. A választásokig ügyvezető kormányfő leszek” – mondta Pasinján, Armavir nyugat-örményországi tartomány Aragac nevű településének lakosaival tartott fórumon.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Pasinján fogadkozott, hogy veresége esetén tiszteletben fogja tartani a voksolás eredményét. Hangsúlyozta, hogy amennyiben nem nyeri el a szavazópolgárok bizalmát, úgy át fogja adni a hatalmat a megválasztott politikai erőnek. Pasinján a belpolitikai válság ellenére továbbra is népszerű, különösen az ország vidéki térségeiben.

Az örmény törvények értelmében az előrehozott választás megrendezéséhez fel kell oszlatni a parlamentet, ehhez pedig a miniszterelnök lemondása kell.

A kormányfő március 18-án jelentette be az elnökkel és a három parlamenti frakció képviselővel tartott konzultációk után, hogy június 20-ra tűzik ki az előrehozott választások időpontját a belpolitikai válság rendezése érdekében. Az ellenzék azonban közölte, hogy ennek ellenére sem hagy fel a tiltakozó megmozdulásokkal. Szombaton és vasárnap is tüntetések voltak Jereván belvárosában Pasinján ellen.

Mint ismert, Örményországot válságba sodorta az, hogy hadserege vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinjánnak nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel.

(MTI)

alfahir.hu/2021/03/28/ormenyorszag_nikol_pasinjan_lemondas_elorehozott_valasztasok

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?