márc 29, 2021
6 Views
0 0

Angela Merkel segített Robert Lewandowskinak

Written by

Nézzük először a rövid alapvetést: noha a korábbi FIFA- (és UEFA-)szabályozás úgy szólt, hogy a klubok kötelesek elengedni játékosaikat az úgy nevezett FIFA-napokon rendezett selejtezőkre, a nemzetközi szövetség a koronavírus-járványra tekintettel, az ősz után tavasszal is úgy döntött, hogy eltörli ezt a regulát. Meghosszabbította a kluboknak kedvező rendelkezés hatályát április végéig.

Ez különösen a német élvonal, a Bundesliga csapataiban szereplő játékosokat érinti. A Bajnokok Ligája-párharcok esetén már felfigyelhettünk arra, hogy különösen szigorú szabályok vonatkoznak az Egyesült Királyságból Németországba visszatérő játékosokra.

Ennek alapján a tekintélyes német sportmagazin, a Kicker március 19-én azt jelentette, hogy David Alaba után „a Bayern Robert Lewandowskit sem engedi el a válogatotthoz”.

A cím kicsit becsapós volt, mondhatni korai örömre adott okot egy magyar újságíró számára, hiszen úgy lehetett érteni, hogy a világ legjobb játékosa Budapesten, a mi válogatottunk ellen sem játszik. A szövegből aztán kiderült, hogy a tiltás nem az első két mérkőzésre (a magyarok és az andorraiak ellenire) szól, hanem csak az utolsóra. Hasan Salilhamidžić sportigazgató úgy fogalmazott a Kickernek az RB Leipzig elleni hétvégi rangadóra utalva: „Ha továbbra is fennáll, hogy az Angliából visszatérőket karanténba kell helyezni, akkor nem tudjuk játszatni Lewát”.

Az RB Leipzig a nagy rangadóra tekintettel Gulácsi Pétert már a lengyelek elleni mérkőzés után, Willi Orbánt pedig e hét elején visszarendelte. Marco Rossi az M4 kamerája előtt megállapodásról beszélt, ez udvarias gesztus volt a részéről, valójában az MLSZ-nek (kiterjesztően: a nemzeti szövetségeknek) nincs eszköze arra e szabály alapján, hogy ne engedje vissza játékosát, játékosait az adott klubhoz.

Alapesetben a lengyelnek sincsen. A német rendelkezések ugyanakkor egészen kivételes esetekben mérlegelési jogkört biztosítanak a hatóságokban, amelyek felmentést adhatnak a kötelező karantén alól.

Erre tekintettel Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Angela Merkel német kancellár segítségét kérte és kapta az ügyben.

Az angol bulvárlap, a The Sun már március 21-én, tehát két nappal azt követően, hogy a Bayern a tiltást bejelentette, arról számolt be, hogy „jelenleg annak, aki az Egyesült Királyságból Németországba érkezik, tíz napig karanténba kell kerülnie, ami azt jelenti, hogy Lewandowski kihagyja a Bayern fontos Bundesliga-mérkőzését. De… A lengyel kormány beavatkozott. Mateusz Morawiecki miniszterelnök felvette a kapcsolatot Angela Merkel német kancellárral, hogy kérje Lewandowski mentességét a szigorú koronavírus-szabályok alól.”

A lengyel szövetség sajtófőnöke, Jakub Kwiatkowski a Twitteren közölte: „Hivatalos: a Bayern és a Hertha megerősítette Lewy és Piony elengedését az angliai mérkőzésre. A francia szövetség jóváhagyást küldött Arek Milik karanténból való felszabadítására is.”

Vagyis az engedély nem kizárólag Robert Lewandowskira, hanem a Budapesten ugyancsak gólt szerző Krzysztof Piąntekre, a Hertha BSC játékosára is vonatkozik. (Arkadiusz Milik az Olympique Marseille játékosa, a francia szabályok valamivel enyhébbek.)

A lengyel Onetből az derült ki, hogy „Diplomáciai erőfeszítések sora után semmi sem akadályozza Robert Lewandowski és Krzysztof Piątek szereplését az Anglia elleni mérkőzésen. A Bayern München és a Hertha Berlin hivatalos hozzájárulást küldött a Lengyel Labdarúgó-szövetséghez.”

Még egy apróság: az angolok 17 éves játékosa, Jude Bellingham, a Borussia Dortmund futballistája is megkapta ugyanezt az engedélyt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Jakub Szymczuk

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?