máj 5, 2021
9 Views
0 0

„Amikor hívtak, mentünk” – orvostanhallgató számolt be arról, hogy zajlik a Covid elleni védekezés

Written by

„Vártam is a hívást, nagyon szerettem volna segíteni már akkor, amikor a Covid beindult és elkezdett durvulni” – mesélte az ötödéves egyetemista Novák Andrásnak a Spirit FM Exkluzív című műsorában. Mikor megtudta, hogy dolgoznia kell, egyből felmerült benne a kérdés: a vizsgákkal mi lesz?

„Amikor hívtak, mentünk” – orvostanhallgató számolt be arról, hogy zajlik a Covid elleni védekezés

Képünk illusztráció

Erhardt Mária, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatója két héttel ezelőtt kapott egy telefonhívást a kormányhivataltól, amiben közölték: hamarosan emaile érkezik, és megtudja, hova és milyen munkakörbe rendelik ki, hogy segítse az orvosok munkáját. A ceglédi Toldy Ferenc Kórház sürgősségi osztályára osztották be.

Máriának nem volt más választása: fogta az összes tankönyvét és elment Ceglédre, ahol esténként tételeket dolgozott ki a munka után. Hozzátette, hogy a klinikák, ahol tanulmányai alatt gyakorlatait végzi, nagyon rugalmasan és segítőkészen állnak a tanulókhoz, akik nem tudnak részt venni az órákon, mert épp kirendelték őket.

„Amikor hívtak, mentünk” – számolt be magáról és társairól is a hallgató. Ahogy mondja, eszébe jutott, hogy nemsokára belgyógyászat vizsga, azzal vajon mi lesz, de „úgy vagyunk vele: ha menni kell, megyünk.”

Erhardt Mária beszélt arról is, hogy a betegek, mikor megtudták, hogy ő még diák, mosolyogtak, és örültek, hogy a fiatalokban van annyi felelősségtudat, hogy nem hátrálnak meg a munka elől.

A sürgősségi osztályon segédápolói feladatokat kellett ellátnia. Úgy látta, az ott dolgozó két orvos és egy nővér is szívesen fogadták: „kis kollégaként” kezelték és megkérdezték, milyen területeken van már jártassága.

„Külön hangsúlyt fektettek arra, hogy tudunk-e PCR mintát venni. A legtöbben már tudunk, mert még a novemberi második hullám idején az OMSZ hívott minket.”

Mária feladata főleg a betegek felvétele és kikérdezése volt. Azt mondta erről, ez egy dinamikus osztály, és örült, hogy megnézheti „élesben”, miként birkózik meg az orvos, a mentős, a kórház a helyzettel.

A sürgősségire hoznak olyanokat is, akik nem covidosak, hanem „hagyományosan vannak rosszul”, de olyanokat is, akikről akkor derül ki, hogy pozitívak – fejtette ki. Róluk azt mondta: őket is ugyanúgy el kell látniuk, monitorozniuk kell, de utána egyből elszeparálják őket. Egy külön váróterembe mennek, majd felirányítják őket a Covid osztályra.

Azokról a betegekről, akik nem koronavírusos tünetekkel érkeztek, de a teszt kimutatta náluk a fertőzést, azt mondta a hallgató: mikor kiderült, megváltozott az arcuk.

„Nyilván sokkoló akkor helyben, hogy elkapta ezt a vírust. Igyekszünk nem megijeszteni őket.”​

Koronavírus: az európai országok kilábalóban, India nagy bajban

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210505-amikor-hivtak-mentunk-orvostanhallgato-szamolt-be-arrol-hogy-zajlik-a-covid-elleni-vedekezes

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?