ápr 28, 2021
11 Views
0 0

Amerikai kiadója nem adja ki Philip Roth évek óta várt életrajzát, mert a szerzőjét szexuális erőszakkal vádolják

Written by

Az idei tavasz egyik legjobban várt irodalmi megjelenése volt az amerikai könyvpiacon Blake Bailey életrajza Philip Rothról. A könyv sok éve készült, Bailey már több díjazott életrajz szerzője, Roth személyesen választotta ki erre a feladatra 2012-ben. A kötetet az előzetes kritikák is dicsérték, a W.W. Norton több mint 50 ezer példányt nyomtatott ki belőle, amikor a New York Times múlt héten megírta, hogy Baileyt szexuális erőszakkal vádolják, illetve azzal, hogy tanárként közeledett diákjaihoz a 90-es években. 

A cikk hatására a Norton elsőnek csak a forgalmazás felfüggesztése mellett döntött, kedden viszont azt közölték, hogy végleg visszavonják a könyvet, és részükről Bailey szabadon kiadhatja máshol, ha akarja. A Guardian cikke szerint a kiadó közölte azt is, hogy a Baileynek szánt előleget olyan szervezeteknek ajánlják fel, melyek a szexuális erőszak és a zaklatás ellen küzdenek. 

A New York Times múlt heti cikke szerint Bailey a kilencvenes években, amikor egy New Orleans-i középiskolában tanított, helytelenül közeledett a diáklányokhoz, és később szexuális kapcsolatot is kezdeményezett. Két egykori diákja, illetve a könyvkiadó szektorban vezető beosztásban dolgozó nő pedig azt állítja, hogy a férfi erőszakot is elkövetett ellenük. A cikk hatására Baileyt dobta az ügynöksége, a Norton pedig a forgalmazás felfüggesztése mellett döntött. A kiadó elismerte azt is, hogy 2018-ban megkereste őket névtelenül egy nő, aki azt állította, hogy a férfi 2015-ben megerőszakolta. A kiadó akkor nem reagált a levélre, hanem továbbították azt Baileynek. 

Philip Roth fotója egy 2013-as eseményenFotó: FREDERICK M. BROWN/Getty Images via AFP

A Bloomsbury marketingért felelős alelnöke, Valentina Rice a múlt héten állt a nyilvánosság elé azzal, hogy a levél tőle származott, és az AP hírügynökségnek ismét megerősítette a vádjait. Elmondása szerint 2015-ben a New York Times kritikusának, Dwight Garnernek az otthonában volt, egy kisebb társasággal, és úgy döntött, hogy ott is tölti az éjszakát. Hasonlóan döntött Bailey is, aki az éjszaka egy pontján bement a nő szobájába, és Rice tiltakozása ellenére megerőszakolta a nőt. Rice az eset után beszámolt erről egy barátjának, ugyanakkor úgy döntött, hogy nem fordul rendőrséghez. Végül a #MeToo mozgalom hatására, illetve barátai unszolására három évvel ezelőtt álnéven írt egy levelet a Norton igazgatójának, leírva az esetet. Megkereste ekkor a New York Times újságíróját is, aki reagált is a levélre, de végül Rice úgy döntött, hogy mégsem akar nyilvánosság elé állni. 

Elmondása szerint képtelen volt a rendőrséghez fordulni, de úgy érezte, valamit tennie kell. Ezért fordult a kiadó vezetőjéhez, Julia A. Reidhead-hoz, aki azonban nem válaszolt, viszont egy héttel később levelet kapott Baileytől, aki megírta neki, hogy sosem vett részt nem konszenzuális szexben, és bármit meg fog tenni azért, hogy megvédje hírnevét és megélhetését. Rice-tól pedig tisztességet kért, hiszen egy ilyen pletyka, még ha nem is igaz, súlyosan árthatna feleségének és kislányának. 

Bailey azt állítja, hogy nem követett el semmit. Ügyvédje pedig közölte, hogy a Roth-életrajzot az Egyesült Államokon kívül még továbbra is forgalmazzák. Szerinte a Norton egy drasztikus, egyoldalú döntést hozott, anélkül hogy bármiféle vizsgálatot folytattak volna, vagy esélyt adtak volna Baileynek, hogy cáfolja a vádakat. 

A kiadó döntésével nem értett egyet a legismertebb amerikai irodalmi szervezet, a PEN America vezetője, Suzanne Nossel: szerinte ugyanis ez egy rossz precedenst teremthet, és ez alapján több ezer könyv forgalmazását kéne leállítani, amit bigott vagy nőgyűlölő szerzők írtak. Mint közleményében írta, értékelik azt a törekvést, hogy ne díjazzanak szerzőket, akikkel szemben ilyen szörnyű vádakat fogalmaztak meg, ugyanakkor fontos, hogy az olvasók ne legyenek megfosztva ötletektől és narratíváktól, és jó lenne, ha a könyvkiadás maradna az a terület, ahol a választások legszélesebb tára hozzáférhető. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

444.hu/2021/04/28/amerikai-kiadoja-nem-adja-ki-philip-roth-evek-ota-vart-eletrajzat-mert-a-szerzojet-szexualis-eroszakkal-vadoljak

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?