márc 30, 2021
5 Views
0 0

Amerikai járványügyi hivatal: az mRNS-vakcinák a vírus továbbadását is gátolják

Written by

Örömteli hírrel kezdte a hetet az amerikai járványvédelmi központ: az mRNS-vakcinák, vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagai az első dózist követően 80 százalékban, míg a második dózist követően 90 százalékban védelmet nyújtottak a fertőzéssel szemben. A szakértők heti jelentése szerint komolyan visszaszoríthatja nem csupán a megbetegedések számát de a vírus terjedését is.

Korábbi kutatások eleinte csak azzal foglalkoztak, hogy a vakcinák megvédik-e az embereket a tünetes megbetegedéstől, a súlyos betegségtől és / vagy a kórházba kerüléstől, elhalálozástól. Az amerikai szakértők most majdnem négyezer, az elsők között beoltott egészségügyi dolgozót vizsgáltak, és megállapították, hogy a második oltás után 90 százalékban a hetente elvégzett PCR-tesztek is negatívak maradtak.

Érdekes viszont, hogy a PCR-pozitív 10 százaléknak is voltak tünetei, nagy részük a klasszikus COVID-tüneteket produkálta, míg a többiek csak fáradtságra, fejfájásra, orrfolyásra panaszkodtak. 10 százalékuknak nem volt semmilyen tünete. A fertőzött csoportból mindössze 22 százalék igényelt orvosi ellátást, ketten kerültek kórházba, halálozás nem volt.

A szakértők megjegyezték továbbá azt, hogy a PCR-re küldött mintákat a vizsgált alanyok saját maguk vették le, így ebben lehet némi bizonytalanság, hiszen az önmintavétel potenciálisan pontatlanabb, mintha szakember végezné a tesztelést. Ugyanakkor a résztvevők egészségügyi dolgozók voltak, így egy átlagembernél nagyobb rálátásuk van a helyes technikára.

24.hu/tudomany/2021/03/30/cdc-amerikai-jarvanyugyi-hivatal-mrns-vakcina-virus-tovabbadasa/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?