máj 31, 2021
15 Views
0 0

Álomszerűen indult, keserédes lett a győri kézisek szezonja

Written by

Hat éve fordult elő legutóbb a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatával, hogy mindössze egy Magyar Kupa-elsőséggel zárta a bajnokságot. Sorozatban hét bajnoki cím és két Bajnokok Ligája-elsőség után mondhatni, bele is fért egy kis lazítás. Akkor Ambros Martin még összekapta a társaságot, a 2015-16-os idényben már bajnok, a következő két idényben ismét BL-győztes lett a csapat.

A megfáradó kapcsolatból 2018-ban búcsú lett, a spanyol szakember helyét addigi segítője, Danyi Gábor vette át, aki folytatva a megkezdett munkát 2018-19-ben triplázott.

Tavaly ugyancsak az ETO-nak állt a zászló, a pandémia miatt lefújt bajnokságban magabiztosan vezetett (egyetlen vereségét Siófokon szenvedte el), a Bajnokok Ligájában veretlenül várhatta a CSM Bucuresti elleni negyeddöntőt, végül az ismert okok miatt semmit sem nyerhetett meg.

„30-40 százaléknyit még javulhatunk”

„A legutóbbi idényben nem tudtuk lemérni, mennyit léptünk előre, hiszen nem tudtuk befejezni az idényt, ám továbbra is úgy hiszem és vallom, hogy 30-40 százaléknyit még javulhatunk. Ez a javulás az eddigi teljesítményünk hatékonyságának növelésével és az új elemek, variációk beépítésével érhető el.

Bennünk kell, hogy legyen a további előrelépés, mert ami az előző két idényben elég volt, az új kiírásban már nem lesz az

– nyilatkozta augusztusban Danyi a Nemzeti Sportnak.

Kiss Éva és Kari Aalvik Grimsbö visszavonult, Bódi Bernadett és Jana Knedliková távozott, a kapuba érkezett a norvég Silje Solberg és a francia Laura Glauser, jobbszélső posztra pedig Lukács Viktória.

A játék nem volt olyan sima, mint korábban, a Bajnokok Ligájában becsúszott négy döntetlen – kettő a Brest ellen –, ugyanakkor a veretlenség megmaradt, de a háttérből, a folyosói pletykákból azért érződött, hogy nincs minden rendben.

Amíg Martín idején a biztos védekezésre épült a játék, addig ez eltűnni látszott, néha nehéz volt felfedezni, hogy mi is a pontos terv egy-egy mérkőzésen belül, de mindig akadt olyan játékos – többnyire Stine Bredal Oftedal –, aki kirángatta a bajból a csapatot. Bár a csapat kerete jó volt, a kispadról nem mindig érkezett meg az a plusz, ami kellett volna.

Növekvő feszültség

A helyzet azonban olyannyira feszültté vált, hogy információnk szerint novemberben a légiósok levelet írtak a klubelnök Bartha Csabának, hogy nem szeretnék ebben a felállásban folytatni. Illetve volt egy elnökségi, amelyen szavazásra bocsátották a kérdést, menesszék-e Danyit azonnal vagy csak a nyáron. Ezt akkor állítólag 11:1 arányban megúszta az edző.

Hogy valami lehetett a levegőben, arra példa Amanda Kurtovic esete: a norvég jobbátlövő a sérülése után nem tudott formába lendülni, így aztán a klub kölcsönadta Törökországba. Amikor aztán a Fradi elleni súlyos vereség után Danyit menesztették, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kézilabdázó az Instagramon trágár üzenettel fejezte ki örömét.

De ne szaladjunk ennyire előre: a szakmai stáb keményen dolgozott, és bár januárban kiderült, nem marad, és a nyártól Siófokon folytatja, semmi sem utalt arra, hogy ezt a szezont ne vele fejezze be a csapat.

Az FTC elleni 31-22-es vereség azonban tökéletes indok volt arra, hogy a vezetőség végre indokoltan léphessen, a bajnokság elvesztésének ténye – ha matematikailag nem is, de valójában igen – megpecsételte Danyi sorsát.

Az edző úgy távozott, hogy majdnem három idény alatt mindössze két vereséget szenvedett. Nem véletlenül mondta, hogy kikéri magának, hogy bukott edző lenne.

Martín és a felkötendő gatya

Ambros Martínról már tudni lehetett, hogy a nyáron jön, de a spanyol hősiesen elvállalta a beugrást és belevetette magát a munkába. Ám csodát tenni ő sem tudott. A Brest elleni újabb döntetlen (az elmúlt öt, egymás elleni mérkőzésből negyedszer!) és az azt követő hetespárbajban elszenvedett vereség egy álmot foszlatott szerteszét – más kérdés, hogy ezt valószínűleg Danyi Gáborral is hozta volna a Győr.

Bár pontos összegeket nem tudunk, de nem nagyon lövünk félre, ha azt mondjuk az idei BL-döntőt két olyan csapat vívta, amelyek összértékét lehet csak összehasonlítani az ETO-éval. És így már valóban olyan szívderítő a kép.

Hogy mit hoz a jövő? Martínnak fel kell kötnie a gatyáját.

Görbicz Anita visszavonulását túléli a csapat, de a világ egyik legjobb hármas védője, Eduarda Amorim, illetve Béatrice Edwige távozása meggyengíti a keretet.

A Fradiból érkező Schatzl Nadine, Háfra Noémi kettős mellett azonban jön pár olyan légiós (Jelena Despotovic, Rju Eun Hi, Linn Blohm, Crina Pintea), akik azért nem biztos, hogy hozzák azt a szintet, amelyet az elmúlt években megszokhattak a győriek.

Aztán lehet, tévedünk, és Martín újra felvillantja azt a csapatépítő stratéga zsenialitását, amelyre egykoron az ETO vezetése felfigyelt az Itxako csapatánál, és amit pár éven át hozott Győrben is.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.


Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért.
Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

24.hu/sport/2021/05/31/gyori-eto-szezonertekeles-kezilabda/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Kézilabda · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?