nov 20, 2020
11 Views
0 0

Állítólag közel a végső Brexit-alku

Written by

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Közel járnak a biztonsági és kereskedelmi megállapodáshoz az EU és Nagy-Britannia tárgyalói, de még így is fennáll az esélye annak, hogy hat hét múlva, amikor esedékes lesz, Nagy-Britannia végül alku nélkül lép majd ki az EU-ból, mert a még vitás kérdésekben “lassan közelednek” az álláspontok, tájékoztatták Brüsszelben az EU-nagyköveteket.

Ilze Juhansone, az Európai Bizottság főtisztviselője szerint a 11 legfőbb tárgyalási pont javában már sikerült egységes jogi szövegeket előállítani, és egyre kevesebb a vitatott kérdés. Tájékoztatása szerint lassan megállapodnak az EU-tagállamok hozzáféréséről a brit felségvizekhez, illetve megállapodhatnak azokról a mechanizmusokról is, amelyekkel megakadályozható, hogy bármelyik fél a szabványok lazításával jusson előnyhöz a kölcsönös kereskedelemben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is optimistának tűnt sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy “nehéz hetek és nagyon-nagyon lassú haladás után az elmúlt napokban nagyobb előrelépést értünk el több fontos kérdésben. Ez jó”.

A kedvező hírek ellenére a helyzet nagyon is kiélezett. Nagy-Britannia 2021. január 1-vel mindenképp kilép az EU-ból, így ha addig nem sikerül rendezni minden kérdést, akkor végül a katasztrófaforgatókönyv alapján, megállapodás nélkül. Ez mindkét félnek kedvezőtlen kimenet volna. (Via The Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját
hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos
közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális
kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik
megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és
lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének
napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a
szabad sajtót, amíg lehet!
Lépj be a Körbe, vagy
támogasd bármekkora összeggel
a 444 szerkesztőségét!

444.hu/2020/11/20/allitolag-kozel-a-vegso-brexit-alku

Komment írása

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?