ápr 27, 2021
11 Views
0 0

Állami segítséget kért Romániában a Digi

Written by

Helyi médiabeszámolók szerint gyakorlatilag teljesen leállította a hálózatfejlesztést Romániában az egyik legnagyobb helyi piaci szereplő, a mintegy négymillió előfizetővel rendelkező Digi Mobil – a cég egy éve semmilyen fejlesztést nem hajtott végre 5G-s hálózatán, illetve a 4G-s hálózatfejlesztések is lefékeződtek. A háttérben az a román kormány által április közepén elfogadott határozat állhat, mely az RCS&RDS konzorciumhoz tartozó szolgáltató számára megtiltja, hogy az 5G-s hálózatépítéshez régi partnere, a kínai Huawei Technologies eszközeit használja.

Bár a jogszabály – melyet a román parlament még nem szavazott meg – nem írja elő a már meglévő, beépített eszközök cseréjét, az 5G-s fejlesztési kényszer és a technológiai korlátok miatt előbb-utóbb minden érintett szolgáltató rákényszerülhet arra, hogy egyébként jól működő, esetlegesen csak néhány évvel ezelőtt telepített hálózati elemeket is kicseréljen.

digi_punct

Ennek elsősorban az az oka, hogy a jelenleg széles körben elterjedt 5G non-standalone topológiával épülő hálózatok a meglévő 4G-s infrastruktúrára támaszkodnak, így ez esetben többnyire jelentkezik a vendor lock-in jelenség, vagyis kompatibilitási okokból a szolgáltatók kénytelenek az új generációs hálózathoz használt komponenseket is a régi beszállítóiktól beszerezni. 

Egy ilyen teljes hálózati eszközcsere-program rendkívül bonyolult tervezést, jelentős élő munkát és nem utolsósorban komoly eszközberuházást igényel, melyhez most lapértesülések szerint a román kormánytól vár támogatási forrást az operátor. 

Az eszközcsere-folyamat emellett azért is a szolgáltatók egyik rémálma, mivel a legritkább esetben oldható meg problémamentesen, illetve a szolgáltatásfolytonosság teljes fenntartása nélkül a régi eszközpark cseréje, amit az általánosságban egyre bonyolultabbá, összetettebbé váló infrastruktúra sem segít elő. Az érintett szolgáltatókat emellett a kínai beszállítók körüli bizonytalanság, illetve az ebből adódó piaci helyzet arra sarkallta, hogy függesszék fel a hálózatépítési, bővítési munkálatokat, mely potenciális új és régi ügyfelek százezreit érintheti hátrányosan az országban.

A Digi Mobil Romániában 2019-ben indította el a kereskedelmi 5G-szolgáltatást másik partnerével, az Ericssonnal karöltve, majd a cég ezt követően, 2020 nyarán újította meg beszállítói szerződését a kínai féllel.

www.hwsw.hu/hirek/63195/digi-rcsrds-romania-huawei-5g-eszkozcsere-allami-tamogatas.html

Komment írása

Article Categories:
HWSW
banner

Vélemény, hozzászólás?