máj 7, 2021
22 Views
0 0

Alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása miatt a Momentum

Written by

Alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása miatt a Momentum

A párt szerint a gyülekezési jog korlátozása „nemcsak alapjogsértő, hanem abszurd is”. Nehezményezik, hogy „teltházas EB-meccseket lehet tartani”, de „két ember nem állhat ki közösen az utcára politikai véleményt nyilvánítani”.

Alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása miatt a Momentum – jelentette be Fekete-Győr András, a párt miniszterelnök-jelöltje és Donáth Anna, EP-képviselő. A párt szerint a gyülekezési jog korlátozása „nemcsak alapjogsértő, hanem abszurd is”: „míg teltházas EB-meccseket lehet tartani, két ember nem állhat ki közösen az utcára politikai véleményt nyilvánítani” – mutatnak rá.

A sajtótájékoztatón Fekete-Győr András arról beszélt: „csak egy keleti-típusú maffiaállamban fordulhat elő az, hogy ugyan teltházas foci meccseket lehet tartani, meg tucatjával lehet zsúfolt teraszokon ülni, politikai célú tüntetéseket nem lehet tartani”. „Tőlünk nyugatra lehet tüntetni, gyülekezni, politikai véleményt nyilvánítani akkor, ha a járványügyi intézkedéseket a demonstráló polgárok betartják” – mutatott rá a Momentum-elnök.

A párt szerint egyébként nem véletlen, hogy a kormány 177 napja elvette tízmillió magyar ember gyülekezési jogát. Úgy látják, hogy az elmúlt időszakban „számos olyan lépést” tett a magyar kormány, amely egy veszélyhelyzeten kívüli időszakban tömegtüntetéseket váltott volna ki.

Donáth Anna a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „egy európai demokráciában a gyülekezési jog mindenkit megillet”. „Azért létezik, hogy az állampolgárok kifejezhessék politikai véleményüket, és felhívhassák a figyelmet a számukra fontos közéleti eseményekre” – vélekedett. Hozzátette ugyanakkor, hogy „vannak olyan szituációk, amikor egy ilyen alapjogot korlátozni kell, de ennek a korlátozásnak arányosnak kell lennie és a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni.”

Az EP-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy mindez „nemcsak tüntetéseket jelent, de utcafórumokat, pultozásokat, bármilyen helyi kiállást egy ügy mellett vagy ellen”. „Mindannyiunk közös érdeke, hogy kiálljunk emellett az alapvető jogunk mellett, különben csak a fejünk fölött dönt a politikai elit. Ez nem a baloldalról és a jobboldalról szól, hanem az emberekről és az emberek jogairól” – jelentette ki.

Új tiltakozási formát alkalmaz a Momentum

atv.hu​

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210507-alkotmanybirosagi-panaszt-nyujt-be-a-gyulekezesi-jog-korlatozasa-miatt-a-momentum

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?