ápr 26, 2021
9 Views
0 0

Aláírást gyűjt a Felvidéken a Minority SafePack támogatására egy civil szervezet

Written by

Aláírásgyűjtést kezdett a Pro Civis polgári társulás a Felvidéken annak érdekében, hogy az Európai Bizottság (EB) bírálja felül az európai kisebbségvédelem uniós jogrendjének kialakítását célzó Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatban januárban hozott negatív döntését – közölte az MTI-vel Őry Péter, a civil szervezet vezetője hétfőn.

Az Európai Unió (EU) országaiban mintegy 50 millióan élnek egy-egy nemzeti őshonos kisebbség tagjaként. A Minority SafePack kezdeményezés azért indult, hogy az ő védelmük érdekében jöjjön létre uniós szintű szabályozás. A kezdeményezés a támogatására összegyűlt aláírásoknak köszönhetően sikeres lett, és azt tavaly decemberben hozott döntésével az Európai Parlament (EP) is megtámogatta. Ennek ellenére az EB január 15-én úgy döntött, hogy nem indít jogalkotást a kezdeményezés javaslatai alapján.

Az Európai Bizottság ezen döntését nem fogadhatjuk el, és nem hagyhatjuk szó nélkül

 – szögezte le az általuk indított aláírásgyűjtésről szólva Őry Péter. Mint kifejtette, a szlovákiai magyar őshonos nemzeti kisebbség politikai pártjainak, civil és társadalmi szervezetei elöljáróinak aláírásaival megtámogatott nyilatkozatukban arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a Minority SafePack sikeres polgári kezdeményezést elutasító döntését. Hozzáfűzte: a Pro Civis polgári társulás a felvidéki magyarság helyi és megyei önkormányzati ügyeire szakosodott civil szervezet, ezért ők indítják a támogató aláírások gyűjtését a Felvidék magyarok által lakott régióiban.

A nyilatkozatban egyebek mellett megállapítják, hogy a Minority SafePack kezdeményezés – amelyet több mint egymillió uniós állampolgár támogatott aláírásával – legitim igényeket fogalmazott meg, s az a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) szervezésében kisebbségi szolidaritási mozgalmat alakított ki Európában, úgy, hogy nagyon sok kisebbségi közösség közös ügyévé tette az európai kisebbségvédelmet. A dokumentumban leszögezik azt is: meggyőződésük, hogy az EB olyan javaslatcsomagra mondott nemet, amelynek célja egy olyan Európa megteremtése, amely valós értékként tekint a nyelvi és kulturális sokszínűségre, illetve védi és támogatja is azt. Mindezek alapján felszólítják a bizottságot, hogy javítsa ki korábbi döntését, és vegye újra napirendre a Minority SafePack javaslatait, illetve felkérik az Európai Parlamentet és a Régiók Bizottságát, hogy ismét tűzzék napirendre a kisebbségvédelem ügyét, és nyomatékosítsák azt az Európai Bizottság irányába.

index.hu/kulfold/2021/04/26/alairast-gyujt-a-felvideken-a-minority-safepack-tamogatasara-egy-civil-szervezet/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?