ápr 4, 2021
5 Views
0 0

Akkor is hat a vakcina, ha nem érez mellékhatást?

Written by

Mint ahogy azt már több millióan a bolygón megtapasztalták, a koronavírus elleni vakcinák átmeneti mellékhatásokkal járnak, főként fejfájás, enyhe láz, karzsibbadás és/vagy fáradtság formájában. Ez annak a jele, hogy az immunrendszer reagál a készítményre, és felkészíti a szervezetet egy esetleges fertőzésre. 

De mi van akkor, ha valaki semmilyen mellékhatást nem érzékel? Azt jelentené, hogy a vakcina hatástalannak bizonyult?

– teszi fel a kérdést a Medical Express egészségügyi hírportál. 

Az egyszerű válasz az, hogy

Szakemberek szerint a mellékhatásmentesség egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem reagál az immunrendszer.

A híroldal a klinikai tesztelésekből indul ki, melyek alatt csak az önkéntesek fele panaszkodott a fent említett mellékhatásokra, miközben a legtöbb esetben a vakcinák megakadályozták a kórokozó okozta megbetegedéseket. 

A Medical Express több neves szakértőt is megkérdezett, de egyiküknek sem volt tudomása arról, hogy összefüggésben lenne az immunreakció és a mellékhatás, miközben mindkét jelenséget az oltás váltja ki. Csak azért, mert antitestek termelődnek, nem feltétlenül lesz az ember például lázas.

Persze ez vakcinafüggő. A két dózisú oltóanyagok esetében a második adag után gyakoribbak voltak az utóhatások, de ezeket is általában enyhe fejfájás formájában tapasztalták meg a tesztalanyok. 

Ha pedig valakinek éppen az AstraZeneca vakcinája jut eszébe, az illetékesek a mai napig hangsúlyozzák: az oltóanyag és a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek közötti összefüggés továbbra sem bizonyított.

Lényegében, ahogy tünetmentesen át lehet esni a fertőzésen, úgy mellékhatások nélkül is kialakulhat az immunvédelem a koronavírus ellen. 

index.hu/kulfold/2021/04/04/ha-az-oltas-utani-mellekhatas-jo-jel-mi-van-ha-semmit-nem-erzekelunk-/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?