ápr 28, 2021
14 Views
0 0

Akár már év végén forgalomba kerülhet a szájon át bevehető koronavírus-gyógyszer

Written by

Akár már év végén forgalomba kerülhet a szájon át bevehető koronavírus-gyógyszer

Az Egyesült Államokban és Belgiumban már önkénteseken tesztelik a készítményt.

A megfertőződés után szájon át bevehető koronavírus-gyógyszer akár az év végéig is forgalomba is kerülhet – közölte Albert Bourla, az amerikai Pfizer gyógyszercég vezérigazgatója a CNBC-vel, amiről a Forbes számolt be. A cikk szerint a készítmény a vírus különböző mutánsai ellen is hatásos lehet.

Az Egyesült Államokban és Belgiumban már önkénteseken tesztelik a készítményt, ez a klinikai tesztek első fázisa. Az eddigi eredmények igen bíztatóak.

A Pfizer-vezér szerint a gyógyszer piacra kerülése áttörés lenne, hiszen úgy látják, a vírus újabb variánsai ellen is működhet a készítményük.

Két gyógyszert is fejlesztenek a covid ellen, az egyik a fent említett tabletta, a másik intravénásan adagolható. A két megoldás közül a tablettára fókuszálnak, ennek ugyanis nagy előnye, hogy nem kell egészségügyi intézménybe mennie a fertőzöttnek, otthon is beveheti.

Több klinikai tesztfázison át kell még esnie a gyógyszernek ahhoz, hogy forgalomba kerülhessen. A harmadik klinikai fázisban már több tízezres populáción tesztelik, de Bourla szerint, ha minden jól megy, év végére meglehetnek ezzel is, és elérhetővé válik a gyógyszer.

A gyógyszer a vírus sejten belüli szaporodását gátolja meg – ezt porteázgátlónak nevezik tudományosan –, és a Pfizer-vezér szavai szerint hasonló készítményeket sikeresen használtak már a HIV-vírus vagy a Hepatitis C ellen is.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210428-akar-mar-ev-vegen-forgalomba-kerulhet-a-szajon-at-veheto-koronavirus-gyogyszer

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?