nov 20, 2020
3 Views
0 0

Akár ki is maradhat az uniós mentőcsomagból Magyarország és Lengyelország

Written by

Akár ki is maradhat az uniós mentőcsomagból Magyarország és Lengyelország

Patthelyzet alakult ki Magyarország és az Európai Unió között, miután Orbán Viktor miniszterelnök vétót emelt a hétéves költségvetés és a finanszírozási alappal szemben.

Hajdu Nóra, az IDEA Intézet külpolitikai elemzője szerint még közel sem vagyunk a folyamat végén, hiszen a december 10-11-ei uniós csúcson kell egy végleges döntést hozni erről, addig még sok párbeszéd lesz.

Hajdu az ATV Startban kijelentette, hogy minden szereplő számára hatalmas a tét, hiszen mintegy 1800 milliárd eurónyi forrásról van szó. Az az uniós költségvetési csomag, amiben döntésre kellene jutni, nemcsak a korona mentőcsomagot, hanem az unió hétéves költségvetési tervét is jelenti. Orbán Viktornak magával a költségvetéssel nincsen problémája, hanem ezek jogállamisági feltételhez való kötésével van vitája, holott erről már korábban született döntés – magyarázta Hajdu.

A külpolitikai elemző szerint az uniós döntésekbe mindenki bele tud szólni, a jogállamiság ügyében is volt a magyar kormánynak lehetősége beleszólni, csak itt kisebbségben maradt a véleményével.

Hajdu szerint sem Magyarországnak, sem Lengyelországnak nem érdeke, hogy az Európai Unión kívül találja magát. Ráadásul a felmérések azt mutatják, hogy mind a lengyel, mind a magyar lakosság támogatja az uniós tagságot.

Fontos kiemelni, hogy Angela Merkel tegnap azt hangsúlyozta, hogy a jogállamisági feltételeket jónak tartja, és a megállapodás végén azt szeretné látni, hogy ezek a kritériumok nem felhígulva kerülnek alkalmazásra. Azért is van présben mindenki, mert az uniós mentőcsomagra égető szükségük van a tagállamoknak- mondta Hajdu. Az is lehet, ha nem tudnak dűlőre jutni, akkor a mentőcsomagot kormányközi szerződésekkel fogják megoldani – ebben az esetben viszont Magyarország és Lengyelország nem fog részesedni ezekből a pénzekből.

EU-csúcs: Feloldódik a patthelyzet az unió és Magyarország között?

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20201120-akar-ki-is-imaradhat-az-unios-mentocsomagbol-magyarorszag-es-lengyelorszag

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?