nov 21, 2020
4 Views
0 0

Ahol boldogan ünnepelték szabadságharcuk bukását

Written by

Tulajdonképpen csak azért, mert itt vívták a világtörténelem talán legkülönösebb szabadságharcát. A dolognak persze hosszú előzménye van. Anguilla (nevét az angolna szóból eredeztetik) a 17. század közepétől angol gyarmat volt, de kétszáz évvel ezelőtt betagolták a 70 kilométerre délre fekvő nagyobb és jelentősebb St. Kitts és Nevisbe. (Sportbarátoknak ismerős lehet a neve, ugyanis a 2003-as atlétikai vb-n a 100 síkot a sziget képviseletében futó Kim Collins nyerte). Ez azonban nem nyerte el az anguillaiak tetszését, az meg végképp nem, amikor a múlt század közepén megtudták, hogy a St. Kittsiek függetlenedni akarnak, és „vinnék” őket is magukkal.

A puskaporos hordó aztán 1967. május 30-án robbant: elűzték a szigetről St. Kitts és Nevis rendőri egységeit, és az Egyesült Államokhoz fordultak, hogy vegye át Anguilla irányítását. Washington azonban nem akart brit belügyekbe avatkozni, így passzív maradt. A kis sziget lakói erre népszavazást tartottak, ahol 99,7%-os többséggel kimondták az elszakadást St. Kitts és Nevistől. Ezután Nagy-Britanniával kezdtek tárgyalásokat, de ezek is megfeneklettek, aminek az lett a vége, hogy egy jól átgondolt provokáció részeként kiűzték a brit tárgyalódelegációt, kikiáltották Anguilla függetlenségét és forradalmi kormányt alakítottak. Stratégiai jelentősége ennek persze London szempontjából nem volt, de azt mégsem engedhették meg, hogy a világ rajtuk nevessen, ezért 1969-ben Nagy-Britannia inváziós sereget küldött Anguilla megregulázására.

William Whitlock indította el az inváziót /Fotó: profimedia

William Whitlock indította el az inváziót /Fotó: profimedia

Nos, a helyiek pont erre vártak, így amikor megjelent a húsz katonából és negyven rendőrből álló félelmetes hadsereg a partjaiknál: ünnepséggel és koktélokkal fogadták őket, és a forradalmi kormány azonnal boldogan megadta magát.

Az angolok húsz katonát küldtek /Fotó: profimedia

Az angolok húsz katonát küldtek /Fotó: profimedia

(A legfrissebb hírek itt)

A hódító pedig nagyvonalú győztesnek bizonyult: hozzájárult Anguilla elszakadásához St. Kitts és Nevistől, így hiába lett utóbbi 1983-ban független állam, Anguilla maradt Nagy-Britannia úgynevezett tengeren túli területe, azaz kvázi gyarmata.

A megszálló katonák több időt töltöttek pancsolással, mint harccal /Fotó: Profimedia

A megszálló katonák több időt töltöttek pancsolással, mint harccal /Fotó: Profimedia

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Lecsapott a Black Friday! Ezen a webshopon minden szuper olcsó lett (x)
Döbbenet: így hat a szmog az egészségünkre! (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/boldogan-unnepeltek-szabadsagharcuk-bukasat/8h6e769

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?