ápr 28, 2021
7 Views
0 0

Ágyútölteléknek érzik magukat az indiai orvostanhallgatók

Written by

Indiában, melyet a járvány maga alá temetett , 541 orvostudományi egyetem van, melyekben mintegy 36 ezer orvostanhallgató vesz részt posztgraduális képzésen. A járvány kitörése óta ők képezik a Covid-19 elleni védekezés bástyáját, de az utóbbi több mint egy évben óriási terheket róttak rájuk, fizetést alig kapnak, miközben folyamatosan ki vannak téve a potenciális fertőződésnek – írja az al-Jazeera

Ágyútölteték vagyunk, semmi más

– mondta a katari székhelyű műsorszórónak a koronavírus elleni harcban a frontvonalon harcoló, nem mellesleg asztmás Tara. 

Az újdelhi Hindu Rao kórház, amelyben Tara dolgozik, jól szemlélteti az indiai járványhelyzetet: növelték a kórházi ágyak számát a vírusos esetek miatt, de nem vettek fel új doktorokat, így megnégyszereződött munkamennyiség.  Békeidőben két orvosra jut 15 ágy. Most egyenként 60 beteggel kell foglalkozniuk.

Mindennek tetejébe az idősebb orvosok, lévén, hogy a legveszélyeztetettebb korcsoport tagjai, nem hajlandóak kezelni a vírusos betegeket. 

A 26 éves Dzsignes Gengadija tisztában volt azzal, hogy heti hét napot huszonnégy órában fog dolgozni, amikor rezidensnek jelentkezett Szúrat városban Gudzsarát államban. Arra viszont nem számított, hogy ő lesz az egyetlen orvos 60 fekvő betegre és 20, az intenzív osztályon ápolt emberre. 

Az intenzíven fekvő betegekre folyamatosan figyelmet kell fordítani. Ha egynél több beteg kezd el fibrillálni, melyikhez forduljak?

– tette fel a költői kérdést. 

Nem segít a helyzeten, hogy az egészségügyi dolgozók is sorra esnek ki a munkából, ahogy az orvostanhallgatók elkapják a vírust.

Ha már ilyen kemény helyzet állítják a rezidens orvosokat, akkor legalább meghálálják erőfeszítéseiket – gondolhatja magában az ember. Tara elmondása szerint szó sincs erről, legalábbis ott, ahol ő dolgozik. Általában két hónap csúszással kapják meg bérüket, a tavaly évben pedig volt egy alkalom, amikor négy hónapot késett a fizetés. Akkor is úgy bírták rá az illetékeset a tartozás rendezésére, hogy a járvány kellős közepén éhségsztrájkolni kezdtek a fiatal orvosok. 

 

index.hu/kulfold/2021/04/28/mar-tobb-mint-148-millio-fertozott-van-a-vilagon/golyofogonak-hasznaljak-az-indiai-orvostanhallgatokat/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?