ápr 11, 2021
2 Views
0 0

Agyonvágta a férfiakat az ír amazon

Written by

Polgár Judit közel járt hozzá, de végül nem sikerült megszereznie az egyesített – nemektől független – sakkvilágbajnoki címet. Pedig a sakk nem is fizikai, hanem szellemi sport, tehát elviekben cseppet sem kizárt, hogy egy nő legyen benne a legjobb. Éppen ezért beszél most az egész sportvilág Rachael Blackmore bravúrjáról, aki szombaton megnyerte a földkerekség legnehezebb lovas akadályversenyét, a liverpooli Grand Nationalt, maga mögé utasítva a jobbára férfizsokékból álló mezőnyt. A 31 éves ír amazon az első nő a viadal 1839 óta íródó történelmében, aki győzni tudott. Az utolsó, harmincadik akadály után indította meg a hajrát, és végül hat lóhossz előnnyel viharzott át a célvonalon.

[embedded content]

Blackmore tehát az első női győztes a verseny történetében, bár miután célba ért a hölgy Minella Times nyergében, pár percig ez sem volt biztos…

Annyira boldog vagyok, hogy azt sem tudom, fiú vagyok-e vagy lány, de még abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán emberi lény vagyok – nyilatkozta a történelmi bajnok. 

Blackmore 1989-ben született az írországi Tipperaryben, apja szarvasmarha tenyésztő, édesanyja tanár. Jelenleg Carlow megyében él vőlegényével, a szintén zsoké Brian Hayesszel. Eddigi pályafutása során 2297 lovaglásból 303 győzelmet szerzett (ebből 17 Grade 1), valamint 248 második és 245 harmadik helyezést ért el, közel hatmillió fontnak megfelelő versenydíjat juttatva a futtatók zsebébe.

A Liverpool melletti Aintree akadálypályáján rendezett verseny hossza – a hagyományos brit mértékegységekkel – négy mérföld, kettő és fél furlong, ami metrikus távon 6907 méter. A versenyzők két kört tesznek meg a bő két mérföld kerületű pályán. 

Tavaly a koronavírus járvány miatt nem rendezték meg a Grand Nationalt, így az idei a 173. volt a verseny történetében. idén zárt kapuk mögött bonyolították le a futamot, amelynek rendesen 70 000 nézője szokott lenni, de így is mintegy félmilliárd nézője volt a versenynek a televíziós közvetítésnek köszönhetően. 

A járvány következtében – és mivel nem volt nézőtéri bevétel – némileg csökkent a szétosztott pénzdíj. 2019-ben egymillió fontot osztottak szét a helyezettek között, idén csak 750 000-et, ebből a győztes ló, Minella Times tulajdonosa, trénere (Henry de Bromheadés zsokéja 375 000 fontot kapott. (Ezt egymás között meghatározott arányban osztják fel, a legtöbbet természetesen a tulajdonos, JP McManus kapja.)

[embedded content]

Kovács Botond, a legjelesebb hazai szakíró – aki egyben starter a Kincsem Parkban, és korábban maga is dolgozott Newmarketben, a világ leghíresebb telivércentrumában – mindenképpen mérföldkőnek tartja Rachael Blackmore győzelmét.

Nem is férhet kétség hozzá, hogy áttörésnek számít az első nő győzelme a fizikailag roppant megerőltető Grand Nationalen, amely a pardubicei futammal együtt a világ leginkább megerőltető akadályversenye – mondta. – Amúgy a női zsokék részvétele nem számít kuriózumnak a lóversenyeken, nálunk, a Kincsem Parkban is most már fele-fele arányban nyernek férfiak és nők, de a liverpooli Grand National más kávéház. Nem véletlen, hogy a negyven indulóból csak tizenöten tudtak végigmenni, és az egyik bukott lovat el is kellett altatni. Valószínű, hogy a jövőben egyre több hölgy fog diadalmaskodni Liverpoolban. A 375 000 fontos pénzdíj felosztásáról annyit tudok, hogy a lóversenyzésben a díj legalább nyolcvan százalékát a tulajdonos szokta kapni, nálunk, a Kincsem Parkban úgy szokott lenni, hogy a tréner tíz, a zsokét öt-hét százalékot kap, de lehet, hogy Liverpoolban egy kicsit más a szisztéma. 

A Kincsem Parkban egyelőre szintén nézők nélkül rendezik a futamokat, de Kovács Botond reméli, hogy a járvány csillapultával hamarosan megnyitják a kapukat a fogadók és az érdeklődők előtt. 

Blackmore amúgy fantasztikus heteket tudhat maga mögött, három hete hat győzelemmel ő bizonyult a legjobb zsokénak a négynapos cheltenhami sorozaton. Mostani diadala után pár perccel már meg is kapta Michael D Higgins ír köztársasági elnök gratuláló Twitterüzenetét:

Gratulálok Rachael Blackmore-nak Aintree-ben aratott történelmi sikeréhez. A mai győzelem egyszerre személyes és sportsiker, amely alig egy hónappal követi a Cheltenhamben aratott, áttörést jelentő diadalait.

(Borítókép:  Rachael Blackmore zsoké megkapja a Randox Grand National Handicap Chase trófeát, miután megnyerte a Minella Times-ot a 2021-es Randox Health Grand Nemzeti Fesztiválon, az Aintree-i versenypályán, 2021. április 10-én. Fotó: David Davies / Pool / Getty Images)

index.hu/sport/2021/04/11/agyonvagta-a-ferfiakat-az-ir-amazon/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?