ápr 13, 2021
7 Views
0 0

Agrárminiszter: a következő két évben annyi pénzt fogunk elkölteni, mint az elmúlt hét évben

Written by

Agrárminiszter: a következő két évben annyi pénzt fogunk elkölteni, mint az elmúlt hét évben

„Meghatározóvá válik a következő években a mezőgazdaság fejlesztése és az agrárberuházások” – többek között erről is beszélt Nagy István agrárminiszter a Spirit FM Exkluzív című műsorban. Szerinte öt év múlva nem fogunk ráismerni a vidékre.

Az évtized végéig több mint 7500 milliárd forint támogatást kapnak a gazdálkodók. Ennek az első pillére a 3272 milliárd értékű egységes terület alapú támogatások, míg az úgynevezett második pillér keretében 4265 forint jut vidékfejlesztésre. „Ez pont háromszor több forrás lesz, mint amit az elmúlt hét évben tudtunk fizetni a gazdáknak. A következő két évben – idén és jövőre – annyi pénzt fogunk elkölteni, mint az elmúlt hét évben” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy meghatározóvá válik a következő években a mezőgazdaság fejlesztése, és az agrárberuházások. Azt mondja, öt év múlva nem fogunk ráismerni a vidékre, akkora lesz a megújulás.

Mivel a rendszerváltással Magyarországon megszűnt a feldolgozóipar, a kormány azt a célt tűzte ki a következő hét évre, hogy különböző nagy beruházásokkal feldolgozóüzemeket és konzervgyárakat hoznak létre. Nagy István elmondta, hogy az élelmiszeriparra már idén több mint 250 milliárd forint értékű pályázatot írtak ki, és ezek a következő hetekben már nyilvánosság is fognak válni.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány tavaly megmutatta, hogy az agrárium megkerülhetetlen, hiszen élelmiszert minden nap biztosítani kell. Tavaly például március 14-én háromszor többet vásároltak az emberek, mint a karácsonyi hosszú hétvégén – részletezte, hogy miért vált stratégiai ágazattá az élelmiszeripar, azontúl, hogy tavaly növelni tudták az exportot. Ráadásul a pandémia azt is megmutatta a miniszter szerint, hogy miként tud egy ország önellátóvá válni, ha lezárulnak a határok, és az is kiderült, hogy mely termékek függnek az importtól. Ide tartozik a takarmányipar bizonyos alkatrészei – aminosavak, nyomelemek, kiegészítők – ezek mind Ázsiából érkeznek. Azt mondja, „ha lezárulnak a határok, akkor itt baj van.” De összességében nézve kijelentette: Magyarország több mint 20 millió ember ellátására képes élelmiszerben.

Fagykár, mint legkomolyabb probléma

Ma Magyarországon mintegy félmillió embert érint az agrobiznisz – jelentette ki Nagy István, ők azok a gazdák, akiket komolyan érintenek a fagyok. Jelenleg a gyümölcsösökben okoz fejfájást a gazdáknak a késői hideg, éppen ezért a sárgabarack, és a kajszibarack termésért lehet izgulni – fogalmazott a miniszter. Azt is elmondta, a gazdáknak folyamatosan van lehetőségük egy kármentesítési alaphoz fordulni, és akár a kár teljes összegét visszakaphatják. Egy másik segítségre is kitért a tárcavezető, ugyanis most olyan gyümölcsültetvény létesítési pályázatot írnak ki, amelyekben a pályázóknak vállalniuk kell a teljeskörű védelemmel ellátott gyümölcsültetvények kialakítását, vagyis a jégkár-mérséklési rendszer bevezetését.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatják meg.

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210413-agrarminiszter-a-kovetkezo-ket-evben-annyi-penzt-fogunk-elkolteni-mint-az-elmult-het-evben

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?