ápr 6, 2021
0 View
0 0

A XIX. század óta kutatták a 2600 éve élt nő halálának okát: balta végzett az egyiptomi pap lányával

Written by

Úgy tűnik, egy angol és egy ír professzor megoldotta a világ egyik leghíresebb múmiájának rejtélyét. A Takabutiként, Ámon napisten egyik papja lányaként ismert, 2600 éve elhunyt nő halálának pontos okát azóta találgattak, hogy a szarkofágját felfedezték a XIX. század első harmadában, majd 1834-ben Írországba került. Az biztos volt, hogy erőszakos halált halt, de eddig késszúrásokra tippeltek, ám a legfrissebb tanulmányok szerint harci szekercével, menekülés közben sújthatták le a feltehetőleg a húszas éveiben járó nőt.

(A legfrissebb hírek itt)

A Manchesteri Egyetem professzora, Rosalie David és a Belfasti Egyetemen tanító Eileen Murphy éveket töltöttek a múmia tanulmányozásával, DNS- és CT-vizsgálatnak is alávetették a maradványokat, így jutottak arra a felismerésre, hogy a háton található vágásnyomokat egy harci balta okozhatta, amely azonnal újabb kérdést is felvetett. Mivel az eszközt Takabuti életében az egyiptomi és a velük hadban álló asszír katonák is előszeretettel használták, nem egyértelmű, hogy a rátörő ellenség vagy egy árulás során a saját emberei végeztek-e az előkelő származású nővel.

– Saját katonái egyikének eshetett áldozatul – valószínűsíti Murphy professzor a tanulmányukban, amelyben a vizsgálati eredmények mellett Takabuti életébe is igyekeztek bepillantani, mivel a testen kívül a szarkofág közelében talált egyéb maradványokat és tárgyakat is górcső alá vették.

Ezek szerint a nő, aki házas volt, magas rangú személynek számított, amellyel sokak ellenérzését kivívhatta, ezért valószínűsítik, hogy árulás áldozata lett. Rosalie David professzor szerint jó tudni, hogy a nő halála gyors volt.

(Ez is érdekelheti: Ismét kitárja kapuit a világ egyik legismertebb fáraósírjának tökéletes mása)

– Az előkelő egyiptomiak gyakran megérték a középkort, így a fiatal nő tragédiája megrázó – magyarázta a professzor a Daily Mailnek. – A családja nagyon szerethette, mert a testét gondosan csomagolták be, a haját pedig szépen levágták és elrendezték.

Tutanhamon veszte is rejtély volt

Az időszámításunk előtti 1320-as években, 19 évesen elhunyt fáraó, Tutanhamon testét is számtalanszor megvizsgálták tüzetesen, ám halálának valódi okát csak közel száz év után tárták fel a tudósok. A testén található sérülések miatt sokáig úgy gondolták, gyilkosság áldozata lehetett, de a maláriát és a vérszegénységet is megjelölték végzete okozójául. A legfrissebb elmélet szerint harciszekér-baleset következtében eltört a lába és az ezt követő elégtelen ellátás, a seb üszkösödése vezetett korai halálához.

Kiszámítható kölcsöre van szüksége?

Fix törlesztő, forint alapon a teljes futamidőn keresztül. A Bank360 hitelkalkulátorával
könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait.


EXTRA AJÁNLÓ
A Rossmann is készül a Glamour-napokra! Részletek az akciós újságban (x)
Ezt a hálószobatitkot csak a kismamák ismerik (x)

www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/egyiptom-pap-farai-tortenelem-balta-kutatas/gwzpmth

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?