márc 29, 2021
8 Views
0 0

A vírus miatt sokan nem mennek időben orvoshoz, pedig más betegségek is jelenthetnek veszélyt: ne késlekedjen, ha ilyen tüneteket észlel!

Written by

Sokan tartanak attól, hogy ha elmennek az orvoshoz, akkor elkaphatják a koronavírust, ezért inkább elbagatellizálják a problémákat. Persze nem kell minden egészségi problémával azonnal kórházba rohanni, de vannak olyan tünetek, amelyek jelentkezésekor mindenképpen fontos, hogy felkeressünk szakembert, mert akár végzetes is lehet a halogatás.

(A legfrissebb hírek itt)

– Általános félelemérzés van az emberekben a Covid miatt, ami érthető – mondta lapunknak dr. Füstös József belgyógyász, a Wáberer- Medical Center Komplex Esetek Központjának vezetője. – Az első hullám elején nagyon visszaesett a páciensek száma, és bár a harmadik hullám elején is tapasztalható volt némi megtorpanás, messze nem akkora mértékben. Akit megnyugtat, első körben videókonzultációt is kérhet az orvostól, de tapasztalataim szerint az esetek többségében nem lehet elkerülni a fizikális vizsgálatot. Ne halogassuk, hogy segítséget kérjünk.

Agyvérzést jelezhet

Erős, új keletű fejfájás, különös tekintettel, ha hirtelen lép fel, és pár perc alatt nagyon intenzívvé válik: mintha kalapáccsal ütötték volna fejbe.

Agyhártyagyulladást, agyvérzést jelezhet

Fejfájás lázzal, tudatzavarral, eszméletvesztéssel és fényérzékenységgel.

Sztrókot jelezhet

Hirtelen kialakuló beszédzavar: nem forog a nyelve, nem tudja kimondani, amire gondol, féloldali végtaggyengeség, még akkor is, ha szűnik. Minisztrók – átmeneti agyi keringési zavar – vagy sztrók esetén az első három órában van lehetőség vérrögoldásra, ezért nagyon fontos, hogy késlekedés nélkül sürgősségi osztályon jelentkezzen vagy mentőt hívjon.

Szívinfarktust, tüdőembóliát jelezhet

Erős mellkasi szúró, nyomó, hasogató fájdalom, akár a következő tünetekkel vagy nélkülük: ájulás, szívdobogásérzés, fulladás, karzsibbadás.

(Ez is érdekelheti: Elkezdték oltani a várandós kismamákat a Semmelweis Egyetem oltópontján, kisebb zavar volt a rendszerben)

Bélelzáródást jelezhet

Erős hasi fájdalom hányással, lázzal, puffadásssal, széklet elmaradásával: heveny hasi gyulladás.

Gerincsérvet jelezhet

Erős derékfájdalom, ha nem bír lábra állni, ha széklet-, vizelettartási problémát, lábgyengeséget, zsibbadást okoz.

Vizeletrekedést jelezhet

Vizeletürítési képtelenség, hasi fájdalom. Katéter behelyezése szükséges.

Sérülések:

► Fejsérülés, amely hányással, eszméletvesztéssel, tudatzavarral, végtaggyengeséggel, szembogár- (pupilla-) eltérésekkel, epilepsziás görcsrohammal jár.

► Végtagsérülés, amely deformitással, duzzanattal, fájdalommal, mozgásképtelenséggel jár.

► Fájdalommal, fulladással, vérvizeléssel járó hasi, mellkassérülések.

► Kiterjedt égés.

► Szemsérülés.

Kísérő nélkül

Amennyiben orvosi segítségre szorul, lehetőség szerint kísérő nélkül jelenjen meg a rendelőben, hogy elkerülje a zsúfoltságot. Hozzátartozója az ajtóig kísérje, ott kérjen segítséget az egészségügyi dolgozóktól. A maszkját se feledje otthon!

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Vajon engedélyezett az együttlét „azokon” napokon? (x)
„Azt hittem, nem lehet kisbabám” – Emiatt nem tudott teherbe esni a fiatal nő (x)

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/koronavirus-felelem-betegsegek-tunet-orvos/1gwyv26

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?