máj 1, 2021
2 Views
0 0

A válságövezetekben élők szülőföldön maradását segíti a Hungary Helps Program Kelet-Afrikában

Written by

Ha valaki Kenyában elvégzi az iskolát, akkor lesz megélhetése, fog találni olyan helyet-állást, hogy el tudja tartani a családját, azonban ha a gyerekek otthagyják az iskolát, a radikalizáció veszélye fenyegeti őket. Ezért fontosak a Hungary Helps Program által támogatott oktatási programok – hangsúlyozta a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója.

Marsai Viktor a Spirit Fm Magyarország segít! című műsorában beszélt többek között Etiópia és Kenya biztonságpolitikai helyzetéről, illetve a Hungary Helps Program helyi támogatási projektjeiről. Elmondta, hiába sorolják egy régióhoz Etiópiát és Kenyát, még is nagyon különböző a biztonságpolitikai helyzetük. Etiópiában egy elhúzódó gerilla háború van, ami humanitárius katasztrófához vezetett. Legalább 2 millió embernek kellett elhagynia a lakóhelyét.

A Hungary Helps programjai Etiópiában

Etiópiában 115 millió ember él, 3 millió belső menekült van, és a környező államokból még 1 millió menekültet fogadott be az ország. A Hungary Helps Program célja, hogy a menekülteken segítsen, továbbá támogassa a menekült közösségeket. A Hungary Helps Program 6 projektet támogat Etiópiában, ezek közül kiemelendő az infrastruktúra, a közösségi élet, és az alapfokú egészségügyi ellátás fejlesztése, de mezőgazdasági és oktatási projektekkel is segítik a menekültek életét.

A Hungary Helps Program projektjei a fiatalokat és a közösségeket szólítják meg. Az etióp lakosság éves szinten nettó 2 millió fővel nő. Óriási nyomás van az oktatási és egészségügyi rendszeren, a fiataloknak és a közösségeknek fogódzkodókat kell adni, és perspektívát. A Hungary Helps Programnak ebben nagy szerepe van, hiszen támogatott templomfelújítást, közösségi tér építését- ami fogódzkodó az etióp fiatalok számára – emelte ki Marsai Viktor. Szerint nem mindegy, hogy mi lesz a fiatalokkal, hogy milyen eszméket vallanak, fontos, hogy ne csatlakozzanak radikális csoportokhoz.

Kulcsfontosságú a terület megtartó képessége és a lakosság perspektívája a jövőre nézve. Etiópia meglehetősen modern államalakulat. „Az alapvető probléma, hogy azok a mezőgazdasági technológiák, amivel a területet művelik, nem megfelelőek ahhoz, hogy a megnövekedett lakosságot ellássák” – mondta Marsai Viktor és hozzátette, „öntözési rendszereket kell kiépíteni, gépesíteni kell a mezőgazdaságot, tanítani kell az embereket a klímaváltozás tükrében! Azok a mezőgazdasági technikák, amelyek 100 évvel ezelőtt teljesen használhatóak voltak más éghajlat alatt, más népesség számhoz alkalmazkodtak, ma már nem működnek.”

A kutatási igazgató hozzátette, ennek azaz oka: „hogy kevesebb a csapadék és több az ember, akit el kell tartani. Ez nem csak technológiai váltást igényel, hanem növényváltást is igényel, az oktatás kérdése itt is fő szempont.”

Egy infrastrukturális beruházás, amit a Hungary Helps Program támogat, több ezer család számára jelenti a mindennapi megélhetést. Mindemellett segítséget nyújt a helyben maradásukhoz is. Ha a helyi lakosságnak nincs lehetősége arra, hogy a hazájában éljen, dolgozzon, és nem látják a lehetőséget, akkor el fognak indulni és Európába jönnek.

Kenya

Több a különbség, mint a hasonlóság a két ország között. A kenyai társadalom nagyon nyitott és agilis, piacközpontú is egyben. Kenyának két problémával kell szembe néznie: az etnikai ellentétekkel és a radikális iszlamista csoportok térnyerésével.

A Hungary Helps Programnak nagyon sok kenyai projektje van, többek között olyan, ami a helyi egyházakat, mezőgazdasággal foglalkozókat, vagy épp a szülésznőket támogatja. Illetve van olyan projekt, ami kifejezetten hátrányos helyzetű általános iskolás gyermekeknek biztosít oktatást, és a nyomornegyedekben próbálja a fiatalokat segíteni – foglalta össze Marsai Viktor.

Arra a kérdésre, hogy a miért fontos ennyire az oktatás támogatása Kenyában, a kutatási igazgató azt mondta, „fontos, hogy a kenyai gyerekek, fiatalok, ne vesszenek el és egy belátható életpályát kapjanak, az iskolák ebben segítenek, de a radikalizáció kérdéséhez is lehet kötni ezt a témát. Kenyában valódi lehetősége van a fiataloknak, ha tanulnak, el tudják tartani magukat.”

„Sajnos, egy kenyai fiatal, ha kiesik az iskolából, akkor karrierlehetőséget jelent számára, hogy egy dzsihadista szervezethez csatlakozzon. Az oktatási programok azért kulcsfontosságúak, mert ha sikerül ezeket a gyerekeket az iskolapadban tartani, akkor olyan képzéssel tudnak kikerülni, amivel van esélyük, hogy egy jobb karriert tudjanak befutni” – hangsúlyozta Marsai Viktor. A Hungary Helps Program eredménye az, hogy van jövőképük. Kenyában óriási erőfeszítés zajlik hogy bent tartsák a gyerekeket az iskolában.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210501-a-valsagovezetekben-elok-szulofoldon-maradasat-segiti-a-hungary-helps-program-kelet-afrikaban

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?