máj 14, 2021
17 Views
0 0

A választásokig kitolják a fizetési moratóriumot

Written by

A kormány a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal kezdett tárgyalni a tavaly márciusban bevezetett hitelmoratórium további sorsáról. A hitelmoratórium mostani határideje június 30-án járna le, és sokaknak ekkor kellene szembesülniük azzal, mennyivel ugrott meg a futamidejük, ami a Bank360 kalkulációja szerint egy 20 évre felvett 10 milliós lakáshitelnél akár 15–26 hónapot is jelenthet.  Az MNB adatai szerint most a a lakossági hitelek 50, a vállalatiak 35 százaléka van moratórium alatt. A Portfolio úgy tudja, hogy már meg is állapodtak a főbb fonalakról:

  • a törlesztési moratórium a maihoz hasonló formában június helyett augusztus végéig maradhat velünk;
  • aki nyár végéig külön jelzi igényét, az a jövő évi választások utánig, vagyis 2022 közepéig veheti igénybe a törlesztés szüneteltetésének lehetőségét. 
  • Erre augusztus 31-ig lehet jelentkezni, és 2022. június 30-án ér majd véget.

A Portfolio szerint a bankok abban érdekeltek, hogy csak a veszélyeztetett adósokra kiterjedő módon hosszabbodjon meg a moratórium,  a kormány pedig el akarja kerülni, hogy adósok tömegei kerüljenek a 2022 tavaszi választások előtt nehéz helyzetbe a moratórium megszűnése miatt, és hogy a hitelek nem fizetése politikai témává váljon. 

Az MNB korábban úgy számolt, hogy hitelek összege alapján az összes vállalati és lakossági hitel 10-12 százaléka veszélyeztetett.Pénteken Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Világgazdaságnak azt mondogatta, hogy azoknak az ügyfeleknek biztosítsák a továbbiakban is a védernyőt, akiknek gazdasági helyzetük ezt szükségessé teszi. Ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy visszatérjenek a rendes törlesztéshez azok az ügyfelek, akik tudnának, de nem akarnak törleszteni, így valójában már nincs szükségük a moratóriumra, csak kihasználják. Megemlítette, hogy a halasztott kamatfizetést nem tőkésíthetik a bankok, vagyis nem alkalmazhatnak kamatos kamatot. A magyar szabályok kimondják azt is, hogy a moratórium következtében nem emelkedhet a törlesztőrészlet a korábbihoz képest, helyette a futamidő hosszabbodik meg. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

444.hu/2021/05/14/a-valasztasokig-kitoljak-a-fizetesi-moratoriumot

Komment írása

Article Categories:
444 · Gazdaság
banner

Vélemény, hozzászólás?