márc 31, 2021
4 Views
0 0

A vakcinák kapcsán régóta várt hírről számolt be a magyar kutató

Written by

A vakcinák kapcsán régóta várt hírről számolt be a magyar kutató

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában alighanem a vakcinák körül forog a világ közvéleménye, de az átoltottság, a beszerzési nehézségek és az oltási hajlandóság mellett legalább ugyanolyan, ha nem fontosabb kérdés volt, hogy akik beoltottakként fertőződnek meg képesek-e továbbadni másnak a vírust. Kemenesi Gábor magyar kutató áttörő jelentőségű fejleményről számolt be – írja az index.hu.

A Pécsi Tudományegyetem virológusa a szerdai Vakcina Híradó című Youtube-videójában számolt be a közvéleményt foglalkoztató kérdést eldönteni képes kutatásról.

[embedded content]
A medrxiv.org orvostudományi portálon megjelent izraeli tanulmányból idézett (ebben az országban a legmagasabb az átoltottsági szint a világon), mely azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a társadalom többi csoportjára, elsősorban a fiatalokra a 19–50 közöttiek átoltottsága. A kérdést úgy is fel lehet tenni: megvédik-e a fertőzéstől a 19–50 év közöttiek a 19 év alattiakat, ha be vannak oltva. A válasz úgy tűnik: igen – írja a portál. A tanulmányból kiderül: ahogy a 19–50  év közöttiek körében nőtt az átoltottság, úgy csökkent ezzel párhuzamosan az esetszám a 18 év alattiak között. De nem csak közöttük. A kutatást január 16-tól március 20-ig végezték a szakemberek, és az eredmény azt mutatja, hogy az átoltottsági szint emelkedésével minden korosztályban meredeken zuhant az új fertőzéses esetek száma.

Kemenesi Gábor egy másik vizsgálatot is említett, amelyről már korábban posztolt: 2500-4000 fős mintán, folyamatos teszteléssel vizsgálták a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal beoltott embereket az USA-ban 2020 decembere és idén március között – idézi fel a portál. A cél ugyanaz volt, mint Izraelben: kideríteni a tünetmentes fertőződés kockázatát. Azt találták, hogy az első oltás után 14 nappal a beoltottak 80 százaléka védett lett a tünetmentes fertőzéssel szemben is, a második dózis után pedig már a 90 százalékuk szerzett ugyanilyen védettséget.

Ez kegyetlenül jó hír, ugyanezt látjuk az izraeli adatokban is, és ezért zsugorodik náluk a járvány

– fogalmazott a kutató, s hozzátette, a vírus ugyan ettől még megmaradhat közöttünk, de tizedakkora mértékben, mint korábban – zárul az index cikke.

Forrás: index.hu; Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;}
pestisracok.hu/a-vakcinak-kapcsan-regota-vart-hirrol-szamolt-be-a-magyar-kutato/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?