nov 21, 2020
5 Views
0 0

A vadon szépségei: elképesztő fotókon a bennszülöttek világa – galéria

Written by

A surik a dél-szudáni határ közelében élnek, és különös gondot fordítanak testük ékítésére. Leginkább az arcfestés dívik köreikben, illetve a vadonban talált növényekkel, termésekkel díszítik a hajukat. A törzs tagjai közül már egyre kevesebben követik azt a hagyományt, amiről korábban világszerte mindenki ismerhette őket: ők azok, ahol a nők gyerekkoruktól kezdve fokozatosan egyre nagyobb korongokkal tágítják alsó ajkukat, mígnem az tányérnyi méretű lesz. A törzs tagjai szerint ez testesítette meg az igazi szépséget, ám a lányok számára rengeteg fájdalommal járt mindez.

A beavatkozás során ugyanis egyrészt egy bemetszést ejtenek az alsó ajkukon, és ide helyezik be az egyre nagyobb átmérőjű fakorongokat, másrészt az alsó fogsorukat is ki kell húzni, hogy a tányér elférjen a szájukon. A rítus legfőbb értelme, hogy minél gazdagabb jövendőbelit tudjanak szerezni maguknak: a nagyobb fakorong ugyanis gazdagabb kérőt vonz, aki a házasság után vagyonossá teheti a lány családját. Érdekes egyébként, hogy annak idején épp ellenkező célt szolgált az ajaktágítás: a nők azért kezdték el néhány száz éve, hogy így kevésbé tetsszenek a rabszolgakereskedőknek, és ne hurcolják el őket.

(A legfrissebb hírek itt)

Mára lassacskán háttérbe szorul ez a kegyetlen hagyomány, és sokkal inkább átveszi a helyét az arc- és testfestés. Természeti nép lévén a díszítésért sem mennek be a nagyvárosokba, föld, agyag, esetleg hamu és víz keverékét használják arcuk kiszínezésére. Ez persze csak az alap, ennél sokkal izgalmasabb, hogy különféle fejdíszeket is kreálnak: nem csupán virágokat használnak erre a célra, de zöldségeket, gyümölcsöket is. Egészen elképesztő kalapokat képesek akár kukoricából vagy szárított növényekből készíteni. Leginkább a nők díszítik így ki magukat, a férfiak jóval kevésbé öltenek csinos külsőt, ők inkább csak az arcuk kipingálására figyelnek.

Az elsődleges cél természetesen itt is az ellenkező nem figyelmének a felhívása, de tradicionális harci játékok, például botharc előtt is kifestik magukat.

És hát persze van még egy célja annak, hogy miért néznek ki ilyen díszesen: pontosan tudják, hogy a turisták imádják mindezt.

(Ez is érdekelheti: Hiába az elszigeteltség: a koronavírus elérte az Amazonas perui bennszülöttjeit is – Ennyi beteg lehet a törzs tagjai között)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Lecsapott a Black Friday! Ezen a webshopon minden szuper olcsó lett (x)
Döbbenet: így hat a szmog az egészségünkre! (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/etiopia-suri-torzs-fotok-fotozas-bennszulottek/4hxcsns

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?